TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNE 37 YENİ PROJE

IPARD II Programı birinci başvuru çağrı döneminde, Erzurum´a 37 adet modern ve yeni hayvancılık işletmesi kazandırılacağını paylaşan TKDK İl Koordinatörü Atilla Özlü, IPARD II Programı İkinci başvuru çağrı dönemine de çıkıldığını duyurarak, desteklenecek

Tarih: 01.01.0001 00:00
TARIM VE HAYVANCILIK SEKTÖRÜNE  37 YENİ PROJE

Günebakış/Nesrin ÇETİNKAYA

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), IPARD II Programı Birinci başvuru çağrı döneminde sunulan projelerin sözleşmelerini imzaladı, yeni çağrı ilanıyla vatandaşlara adeta bayram müjdesi verdi.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), tarım ve hayvancılığın merkezi olan Erzurum´da çıtayı yükseltmeye devam ediyor. TKDK İl Koordinatörü Atilla Özlü, kurum içerisinde gerçekleştirdiği basın toplantısında genel bir değerlendirmede bulunarak, IPARD II Programı Birinci başvuru çağrı döneminde sunulan projelerin sözleşmelerinin imzaladığını duyurarak, yeni çağrı ilanına çıkıldığını müjdeledi. Yeni Çağrı ilanında, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması kapsamında mandıralar, süt toplama merkezleri, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı kesimhaneler, et işleme tesisleri, su ürünlerini işleyen işletmeler ile meyve ve sebze ürünlerini işleyip pazarlayacak işletmelere yönelik destekler sağlanacağını kayda geçti. Özlü, yeni çıkan çağrı için 122 Milyon Avro civarında bir bütçenin ayrıldığı bilgisini paylaşarak, 18 aylık bir yatırım süresinin öngörüldüğünü belirtti.

Düzenlenen toplantıda konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İl Koordinatörü Dr. Atilla Özlü, TKDK´nın IPARD I programıyla Erzurum´da 112 projeye yaklaşık 40 Milyon TL hibe ödemesi sağladığını kaydederek, verilen bu hibe destekleri ile Erzurum ekonomisine yaklaşık 98 Milyon TL yatırıma öncülük ettiğini söyledi. Özlü, bu minvalde Erzurum´da doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık Bin 400 kişilik istihdamın sağlandığını dile getirdi.  

TKDK, hem IPARD II Programı birinci başvuru çağrı döneminde sunulan projelerin sözleşmelerini imzalayarak, hem de yeni çağrı ilanıyla vatandaşlara bayram müjdesi verdi.
Özlü, yapılan yeni sözleşmeler ile 9 adet süt, 16 besi hayvancılığı ve çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi kapsamında 12 adet arıcılık projesi ile Erzurum tarım ve hayvancılığına önemli bir desteğin sağlanacağına dikkat çekerek, bu sayede kente AB standartlarına uygun 37 adet modern ve yeni hayvancılık işletmesi kazandırılacağının vurgusunu yaptı.

AB´DEN GEREKLİ AKREDİTASYON SAĞLANDI

TKDK´nın IPARD II Programı´nın uygulanması ve fonların dağıtımı için AB´den gerekli olan akreditasyonu sağladığını söyleyen Özlü, ?Kurumumuz IPARD II Programı´nın uygulanması ve fonların dağıtımı için AB´den gerekli olan akreditasyonu sağladı. Akreditasyonun alınmasından kısa bir süre sonra da kurumumuz ile sözleşmeye hak kazanan başvuru sahiplerine yönelik bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik. Bu toplantıda vatandaşlarımızın ve kurumumuzun hak ve görevlerini detaylı bir şekilde anlattık. Daha sonra sözleşme imzalamaya karar veren yatırımcılarımızla sözleşmelerimizi yaptık. Önümüzde önemli ve kıymetli bir süreç var ve bu süreci önemsiyoruz? diye konuştu.

?2´İNCİBAŞVURUÇAĞRIİLANINAÇIKMIŞTIR?

IPARD II Birinci çağrı sözleşmeleri yapılırken diğer taraftan da yeni yatırımlara destek vermek için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Özlü, ?Kurumumuz bir taraftan IPARD II Birinci çağrı sözleşmelerini yaparken diğer taraftan yeni yatırımlara destek vermek için çalışmalarını sürdürmektedir. Bu bağlamda kurumumuz 12 Haziran2017 tarihinde tarımsal ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması kapsamında mandıralar, süt toplama merkezleri, büyükbaş, küçükbaş ve kanatlı kesimhaneler, et işleme tesisleri, su ürünlerini işleyen işletmeler ile meyve ve sebze ürünlerini işleyip pazarlayacak işletmelere yönelik 2´inci başvuru çağrı ilanınaçıkmıştır. İlgili sektörlere yönelik hibe oranımız % 50 olarak belirlenmiş olup yatırımlar kapsamında yapım işleri, makine ve ekipman alımları ile mimarlık, mühendislik ve danışmanlık hizmetleri kapsamında ödenecek tutarlarda KDV muafiyeti uygulanacaktır. Bu çağrıda kullanılmak üzere 122 Milyon Avro civarında bir bütçe ayrılmıştır. Kurumumuza müracaat etmek isteyen vatandaşlarımız projelerini 06-26 Eylül 2017 tarihleri arasında İl Koordinatörlüğümüze teslim etmeleri gerekmektedir. Vatandaşlarımız çağrı ilanı ile ilgili detaylı bilgilere TKDK´nın resmi web sitesinden ulaşabilirler´´ ifadelerine yer verdi.