TARIM EKONOMİSİNDE ÇİFTÇİLERİN KAFASI KARIŞIK

Yem, ot, küspe, kepek, arpa ve tohuma gelen zamlar satışları azalttı

Tarih: 06.05.2023 20:21 Güncelleme: 07.05.2023 00:16
TARIM EKONOMİSİNDE ÇİFTÇİLERİN KAFASI KARIŞIK

http://www.erzurumgunebakis.com/ Rabia Aslan KARAKAŞ/ Berivan POLAT

Gübrede geçen yıla oranla yüzde  50’ye yakın fiyatlarında düşüş  yaşanırken  yem fiyatlarının  ise  yüzde  10- 15 civarında  düşüş yaşandı. 

Damızlık ineklerin azalmasından dolayı ve  çiftçilerin samana yöneldiğini ifade eden Zahireci  Akın Pabuççu, ot satışlarında önemli derecede  düşüş  yaşandığını üç yıl içerisinde gelen zamlar yüzünden çiftçilerin zarar ettiğini söyledi.

  Pabuççu, “ Erzurum'da hayvan azaldığı için  yem satışları  düştü.   Gübrede geçen yıla oranla yüzde  50’ye yakın fiyatlar da düşüş var. 2022 yılında  yüzde 50 indirim  oldu. Yem fiyatlarında ise yüzde  10 ila  15 civarında şu anda artış bulunuyor. Ham maddelerin azalmasıyla sezon sonu olduğundan dolayı etkileniyor.  Bu yandan yanaTorpak Mahsülleri Ofisi (TMO ) çiftçiyi  ve yem fabrikalarını destekliyor. Yem fiyatlarının fazla artmaması için arpa, buğday, yulaf yönünden bir sürü destek  bulunuyor.  Hayvanı olan çiftçiye arpayı, yulaf ve tritikale tohumunu 5 bin 250’ TL’den veriyor. Arpayı ve diğer tohumların satışı da 6 bin 500 TL’den oluyor. Ayrıca buğdayı da 4 bin 500 TL’den fabrikalara veriyor. Otun taban fiyatı ise şu anda 3 bin TL’den başlıyor. Fazlalığından, damızlık ineklerin azalmasından dolayı ve halkın samana yönelmesinden ot satışı olmadı. Saman ota oranla pahalı, yapay, besin değeri düşük işlenmiş oluyor. İthal olan 325 TL’ye yerli küspeler ise 380 ve 400 TL bandında oluyor. Arpa satışı 6 bin 700 TL yulaf 6 bin 500,  buğday da 8bin TL’den başlıyor. Piyasada hayvan azlığından dolayı yem satışları azaldı. Çiftçi sayısı azalması ve damızlık hayvanların kesilmesinden dolayı artık hayvanın yiyeceği ürünlerin fiyatları düşüş yaşasa da et fiyatları ve süt ürünlerinde ki artış yaşanmaya devam edecektir. Çünkü 85 milyonluk nüfus sadece 10 milyonu çiftçilik yapıyor. 75 milyon ise tüketiyor. Çiftçi geçen sene zarar edince yaklaşık 2 milyon adet ineği kesime gittiği için danası da olmadı damızlık işletmelerinin desteklenmesi gerekiyor.” Dedi.