TARIM MAKİNELERİNİN FİYATLARI CEP YAKIYOR

Tarım makinelerine her hafta zam gelmesi esnafın işlerini olumsuz yönde etkiliyor.

Tarih: 06.05.2023 20:36 Güncelleme: 06.05.2023 23:49
TARIM MAKİNELERİNİN FİYATLARI CEP YAKIYOR

www.erzurumgunebakıs.com / İhsan KUMRU

 

 Çiftçiler ithal makinelere  değil daha çok yerli tarım makinelere yöneldi.

Çiftçinin yerli tarım makinelere yönelmesi ile birlikte fiyatlarında artış yaşandığını ifade eden tarım makineleri işletmecisi esnafı Halil küçük artık ithal tarım  aletleri satışlarının  çok azaldığını Erzurum Çiftçisinin  yerli  tarım makinelerine yöneldiğini söyledi.

Küçük  ”Tarım makinelerine firmalardan yüzde 15 ila 20 zam geldi. İki gün içinde güncel fiyat, hem yerli hem de ithal makine satışımız oldu. Ama artık ithal bağlantımız çok azaldı, halk yerli makinelere yöneldi ama yerli makinelere de zam gelmeye devam ediyor. Şu anda zam oranı yüzde 300’ü buldu.   Şimdi nakit sistemle biz esnaflara satış yapıyoruz. Biz de bu durumda makine alımı yapamıyoruz sipariş üslüne çevirmek zorunda kaldık. Şimdi müşteri sipariş verince ürünü firmadan getirtiyoruz. Elimiz de ki makine stoklarını koruyoruz.  Çünkü sattığımız makineyi geri almakta zorlanıyoruz.”

ERZURUM ÇİFTÇİSİ  DEVLET DESTEĞİ OLMADAN TARIM ALETLERİ ALAMIYOR

Erzurum Çiftçisinin devlet desteği olmadan tarım aletleri alamadığını dile getiren tarım makineleri işletmecisi esnafı Halil Küçük,  Erzurum çiftçisinin tarım makinelerini rahatlıkla alabilmeleri için devlet desteğinin şart olduğunu söyledi.

Küçük,” Erzurum çiftçisi devlet  desteği olmadan  tarım makinesi alamıyor. Çiftçimiz ziraat bankasının vermiş olduğu çiftçi desteği kredileriyle veya Tarım Orman Bakanlığının verdiği kırsal kalkınma programı destekleri alabiliyorlar. Yoksa çok zor oluyor çiftçinin tarım makinelerini rahatlıkla alabilmeleri için  devletin desteği şart.     Biz esnaflar da çiftçiye vadeli satış yaptığımızdan sorun yaşamış oluyoruz.  Özellikle son bir haftadır yoğun mücadele ediyoruz. Biz esnaflar hem de çiftçiler bu durum yüzünden mağdur oluyoruz. Tarım makinelerin satışlarındaki düşüklüğün nedeni merdiven altı korsan satılan tarım makineleri. Buna devletimiz biran evvel dur demeli. Devletimizin çiftçiye  verdiği Makine ekipman desteği  konusunda çiftçimiz yeteri kadar bilinçli değil. Çiftçimiz bilinçsiz  tarım yapıyor. Bunun neticesinde de elbette verim alamıyorlar. Bizim elimizde tarım ve hayvancılık gibi bir değer var. Doğru yöntemlerle sektörde zirveye çıkabiliriz.”