Tarımsal ürünlerde ve hayvancılıkta ?örnek köy´ modeli geliyor

Tarımsal ürünlerde ve hayvancılıkta arzu edilen üretimin sağlanabilmesi için, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ?Örnek Köy´ modeli geliştirildi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Tarımsal ürünlerde ve hayvancılıkta ?örnek köy´ modeli geliyor

 

Sinan AYDIN

Her ilde 3 köy desteklenerek çiftçiye örnek gösterilecek. Bu sayede, köyler arasında tatlı bir rekabet oluşturularak dışa bağımlılığın en az seviyeye indirilmesi hedefleniyor. Bakanlığın üzerinde çalıştığı uygulamayı ilk kez duyuran Tarım, Orman Ve Köy İşleri Komisyon Üyesi ve Ak Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, ?´ Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığımız ?Örnek Köy´ modelini uygulamaya sokmaya hazırlanıyor. Uygulama çerçevesinde. Her aileye ahır yapacağız. Şimdiki mevcut uygulamalarda müracaat ediyorsun çıkıyor, çıkmıyor. Şartlar tutuyor tutmuyor. ?Örnek Köy´ modelinde şart aranmayacak. Orda her aileye ahır yapılacak´´ dedi.

YÜZDE 70 DEVLET DESTEĞi

Milletvekili Deligöz, açıklamalarına şöyle devam etti: ?´ Eğer kişi tek başına ?ya ben 20 kişilik ahır istiyorum,  50 kişilik ahır istiyorum´ derse bunun yüzde 50´si bedava. Kredi değil. Devlet verecek yüzde 50´sini. Ama iki kardeş 3 kardeş  veya diğer akrabalar üçü beşi bir araya gelip anlaşırsa, bu kişiler akraba değil yabancılar da olabilir. ?Biz toplu yapacağız´ derse ahırı, onunda yüzde 70´ini devlet bedava yapacak. Devlet geri almaksızın karşılayacak bu parayı. Ondan sonrada buradaki hayvanın takibini yine devlet yapacak. Yani küpesini, aşılanmasını vesaire. Diyelim ki mesela buzağı desteği var şu anda. Eğer suni tohumlama ise 700 TL, normal doğum ise 550 TL dana başı ya da buzağı başı ödeniyor. Bu dediğimiz örnek köylerde ise  suni tohumlama 1000 TL, normal doğum ise 750 TL´ye çıkıyor. Yüzde 130 artırılmış şekilde destek olunacak. Yemine destek olunacak. Bu köyler bölgelerinde örnek köy olacak. Yakındaki köy bakacak ki ?ya bunlar yapmış bizde yapalım benzer şekilde´ diyecekler.´´

?ART NİYETLİ KİŞİLERİN DE ÖNÜNE GEÇİLECEK´

Tarım, Orman Ve Köy İşleri Komisyon Üyesi Orhan Deligöz, ? Çiftçi veya bu işle uğraşmak isteyen vatandaş ahırı yapıp kendi imkanları ile mi bitirecek? Şeklindeki bir soru üzerine ise, ?´ Hazine o kişiye eğer yeri yoksa yer verecek. O kişi ister kendi yaptırsın parasını alsın ister devlet desteği ile yaptırsın. Sonuçta devletten belirlenen desteği mutlaka alacak. Bu model henüz uygulanmadığı için detayları da tam olarak netleşmedi. O kısmın nasıl olacağını bende bilmiyorum şu anda. Ancak devlet bir proje belirleyecek bu konuda. Belki de her aşamada kısım kısım destek verilecek. Ahırın temel atılma aşamasında verilir, diğer aşamalarda verilir o henüz belli değil. Ama yapılan işte masrafın büyük bölümünü devlet karşılayacak. Burada bir nevi amaç ta devlet desteği alıp bu desteğin karşılığında istenilen işi ya eksik yapan ya da yapmayan art niyetli kişilerin de önüne geçmiş olmak. Avrupa´da böyle bir şey yok. Devlet bir imkan sunmuşsa  o kişi o işi yapacaksa o imkandan yararlanıyor. Bizde devletten inek alıp o ineği başkasına satanlar var´´ ifadelerini kullandı.

?İLK DEFA UYGULANACAK PİLOT PROJE´

Ak Parti Erzurum Milletvekili ve Komisyon Üyesi Orhan Deligöz, ?´Bu modele sonradan belki üç beş köy daha eklenecek. Buna üçer beşer köy daha eklenecek sonradan. Bu ilk defa uygulanacak bir pilot proje. Bu bir pilot uygulama. Şuan hayata geçirilmemiş ancak Bakanlığımızın hayata geçirmek için detaylarını netleştirmek üzere olduğu bir pilot uygulama´´ dedi. İthal et konusuna da değinen Deligöz, ?´ İthal et uygulamasında amaç fakir fukaranın et alabilmesi. Bebekte yada başka bir muhitte zengin muhitte et alım sıkıntısı zaten yok. Etin kilosunun 40 lira olması o muhitlerde çokta önemli değil. Bizim ithal et alımında da kontrollü bir mekanizma işletiliyor. Yani ithal etilen alındığı bölgelere hayvanların doğumundan aşılanmasına kadar. Küpeleme işlemi yapılan hayvanlar ithal ediliyor. Aksi halde böyle bir denetim olmasa ne olduğu nasıl yetiştirildiği belli olmayan belki de hastalıklı etler insanlara yedirilebilir. Bakanlık çeşitli denetimler eşliğinde ithal et aldığı için bizde şu an böyle hastalıklı et riski söz konusu değil´´ şeklinde konuştu.