Tarımsal kuraklık eylem planı masaya yatırıldı

Vali Yardımcısı başkanlığında yapılan tarımsal kuraklık toplantısında, kuraklığa yönelik olarak ve kuraklığın etkisini azaltabilecek çözümler ile eylem planı masaya yatırıldı.

Tarih: 09.12.2022 12:37
Tarımsal kuraklık eylem planı masaya yatırıldı

Sinan AYDIN

Erzurum Vali Yardımcısı Lokman Düzgün başkanlığında, il düzeyinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile "Tarımsal Kuraklık İl Kriz Yönetimi Toplantısı" gerçekleştirildi. Programda kuraklığa yönelik olarak ve kuraklığın etkisini azaltabilecek çözümler ile eylem planı masaya yatırıldı. 

TARIMSAL KURAKLIĞIN VAHİM SONUÇLARI OLABİLİR

Toprakta bitkinin ihtiyacını karşılayacak miktarda su bulunmaması olarak tanımlanan tarımsal kuraklık, nem kaybı ve su kaynaklarında kıtlık oluştuğu zaman meydana gelir. Ürün miktarında azalmaya, büyümelerinde değişime ve hayvanlar için tehlikeye sebep olur. Kuraklığın nedenleri arasında enlem derecesi, yükselti, coğrafi özellikler, geniş etkili hava kütleleri gibi doğal etkenler sayılabilir. Ancak günümüzde bunlardan çok daha etkili olan neden insanların doğaya verdiği zarar nedeniyle ekolojik dengenin bozulmasıdır. İşte tam da bo noktada, Erzurum Vali Yardımcısı Lokman Düzgün başkanlığında, il düzeyinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile "Tarımsal Kuraklık İl Kriz Yönetimi Toplantısı" gerçekleştirildi. Programda kuraklığa yönelik olarak ve kuraklığın etkisini azaltabilecek çözümler ile eylem planı masaya yatırıldı. 

KURAKLIĞA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER ŞUNLAR

Uzmanların önerilerine göre kuraklığa karşı alınabilecek tedbirler şunlardır; ''Su kaynaklarında sürdürülebilirlik için doğal çevre, yeşil alanlar ve ormanlık alanlar korunmalıdır. Boş arazilerde ağaçlandırma yapılmalı; doğal yeşil alanlar genişletilmelidir.''

Kuraklık tarımı etkiler mi?

Kuraklığın etkileri genellikle ilk olarak tarımda görülür ve yavaş yavaş diğer suya bağımlı sektörlere yayılır. Tarım sektöründe kuraklığın anlamı, diğer sektörlerden daha farklıdır. Çünkü bitkiler için yıl içerisinde yağan toplam yağıştan çok, büyüme dönemlerinde bitki kök bölgesinde var olan su daha önemlidir.