TAŞ MAĞAZALAR CADDESİ BAŞTAN AŞAĞI YENİLECEK

Erzurum Büyükşehir Belediyesi Taş Mağazalar caddesini baştan aşağı yenileyecek

Tarih: 11.12.2023 09:30
TAŞ MAĞAZALAR CADDESİ BAŞTAN AŞAĞI YENİLECEK

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Taş Mağazalar caddesini üstünü açılır kapanır bir yer yapacağı bilgisine ulaşılırken Taş mağazalar caddesindeki tüm dükkânları yıkıp yeniden sıfır bir dükkân yapmayı planlıyor. 

Taş mağazalar caddesindeki dükkânları yıkıp yeniden yapmak isteyen Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı, taş mağazalarında bulunan esnafa geçici olarak Dabakhane çeşmesinin karşısında yer vereceği öğrenildi.   

Taş mağazalar esnafı ise konuyla ilgili olarak görüşlerini beyan ederken öncelikli olarak kendilerinin mağdur edilmemesini istiyorlar. 

Esnaf,”  İlk önce dabakhanenin orada dükkân yapıp ondan sonra burayı yıkıp kendi projesini yaparsa bizler mağdur olmamış oluruz. Fakat ilk önce burayı yıkıp da bizlere de siz bekleyin ben yapıp teslim edeyim dediği takdirde buranın yapılması en az 1-1 buçuk yılı bulur. Bakıldığında bizlerde küçük esnafız bir işyerinin o kadar süre kapalı olması bizi çok ciddi anlamda mağdur eder. Mağdur etmemek adına Dabakhanenin oraya geçici bir yer yapıp bizleri de projenin bitip teslim edileceği tarihe kadar iş yapmamıza müsaade edilecekse tabi ki iyi olur. Burası çok eski bir çarşı ve 2023 yılı itibariyle de imara da uygun değil bakıldığında göz kirliliği teşkil ediyor ve esnaf olarak çarşının derlenip toparlanmasını güzel olmasını tabii isteriz ama o arada bizi mağdur etmemesi, işyerlerimizin kapanmaması gerekiyor. Gürcükapı camisinin oralarda bulunan esnafı herhangi bir yere nakletmeden yıkıp yeniden yapmaya kalkışıldı ama esnaf dağılarak şehrin muhtelif yerlerine taşındılar. Bizim ise öyle bir şansımız yok biz burada blok olarak kalmak zorundayız.”

“Hem maddi hem manevi büyük bir sıkıntı yaşarız”

  “Bu yerin teslimi bu taşınması ve bunların tekrardan bize iade edilmesi büyük bir sorun teşkil emektedir çünkü bunu yapabilmek için belirli bir süre zarfı gerekmektedir ve bu süre zarfında da esnafın mutlaka ama mutlaka güvenliği söz konusudur. Bunu da sağlayamayacağı için bizlere büyük bir olur. Burayı yıkıp yeniden yapayım dediği zaman en az 2-4 ay ya da 6 ay bir süre gereklidir. Bu süre zarfında çarşıda ki esnafın çoğu mağdur olacaktır. Bunu yapmak istediği zamanda bizlere hem maddi hem manevi büyük bir sıkıntı yaşatacaklardır. Bizler yapmak istediği yeri proje olarak gördüğümüzde çok güzel ve hem müşteriyi hem de esnafı cezbedecek bir şekildedir fakat bunun imarını yeniden yapması ve yeniden bizlere teslim etmesi büyük bir külfettir çünkü bu hem güvenlik zafiyeti hem maliyeti çok fazladır. Bizlerin bir kasası en az 450-500 bin lira olup bu kasayı kaldırıp, indirilmesi, taşınması, dekorunun yapılması, istediğimiz gibi yapılıp yapılmaması veya yıktığı zaman tekrar teslim etmesi muammadır.”