Taşhan esnafı, ?Çevre ülkelerle turizm geliştirilmeli´

Taşhan esnafı, İranlı turistleri örnek göstererek, esnafın ve Erzurum´un kazanması için çevre ülkelerle güçlü turizm bağları kurulması gerektiğini belirtti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Taşhan esnafı, ?Çevre ülkelerle turizm geliştirilmeli´

Günebakış/Muhammed cOŞKUN

Taşhan esnaflarından Ahmet Kalkan, özellikle kış mevsimlerinde Rusya gibi uzak ülkelerden acenteler ile gelen turistlerin esnafa bir katkısı olmadığını belirterek, yakın ülkelerden gelenlerin ise genelde kendi imkânları ile geldikleri için şehir merkezinde vakit geçirdiklerine dikkat çekti.

Daha önceden de komisyoncuların kurbanı olduklarına vurgu yapan esnaf Kakan, ?Erzurum´u ziyaret eden birçok turist Doğu Anadolu veya Karadeniz turları kapsamında toplu olarak geliyor. Bu insanlarda gezileri boyunca tur operatörleri gözetiminde alışveriş yapıyor. Bunu fırsat bilen tur operatörleri, turistlerin büyük ilgisine sebep olan Oltu taşını, Taşhan içerisinde bulunan dükkânlar arasında 2 iş yeri ile anlaşarak alış veriş yaptırıyorlar. Turistlere sadece alışveriş yapılabilir, güvenilir olarak bu işyerlerini gösteriyorlar. Buda bizi oldukça rahatsız ediyor.  Ama şuanda şehrimizde İranlı turistler var ve bunlar işlerimizi de oldukça canlandırdı. Buda şunu gösteriyor ki Rusya´da şehrimize gelen turistlerin bize değil dağdaki otellere karı var. Erzurum´a katkı olması için çevre illere turizm geliştirilmeli.? dedi.

Turizm alanında yapılacak çalışma ve tanıtımlarda önemli olanın esnaf olduğunu ifade eden başka bir esnaf Kemal Akkaya ise, ?Şu 2 haftadır işler iyi gidiyor. Gerçi İranlı turistlerde çoğu sahte tesbih, Rus taşlarıyla kandırılıyorlar ama buraya gelenler bize can suyu oldu. Burada gördük ki esnafın turizminden kazanması için turizm Palandöken Dağı´nda değil Erzurum´da gerçekleşmesi gerekiyor. Burada çevre illerle turizm alanında çalışmalar yapılarak karşılıklı turist gelip-gitmesi sağlanmalıdır.? diye konuştu.