TEBRİZKAPI ÇARŞISINDA İBRİĞİN SÜSLEMESİNE, İŞLEMESİNE GÖRE FİYATLAR DEĞİŞİYOR

Erzurum’un Tebrizkapı Sanat ve Kültür Çarşısında ibrik satışlarında artış yaşanırken, bir zamanlar abdest almak için kullanılan ibrikler günümüzde süs amaçlı olarak kullanılıyor.

Tarih: 30.05.2023 19:04 Güncelleme: 30.05.2023 19:05
TEBRİZKAPI ÇARŞISINDA İBRİĞİN SÜSLEMESİNE, İŞLEMESİNE GÖRE FİYATLAR DEĞİŞİYOR

www.erzurumgunebakis.com/ Berivan POLAT 

Erzurum’un Tebrizkapı Sanat Ve Kültür Çarşısı’nda en çok ibrik satışının yapıldığını ifade eden Sosyal Tesisler görevlisi Oguzhan Bağaçlı, Tebrizkapı Sanat ve Kültür Çarşısına gelen yerli ve yabancı turistlerin yüzde otuzu ibrikleri satın aldığını söyledi. 

Bağaçlı, “İbrik Osmanlı zamanında kullanılan bir eşyadır. Eski zamanlarda evlerde musluk ve su bulunmazken ibrikler kullanılıyormuş. İbriğin öyle bir yapısı var ki bakırdan yapılıyor ve termos olarak da kullanılıyormuş. İbriğin içine sıcak su koyduğunuz zaman sıcak su, soğuk su koyduğunuz zaman da soğuk tutma özelliğine sahiptir. Erzurum yöresel olarak kırsal bir yerdir ve kırsal ürünlerinin olduğu bir yerdir. Özellikle ibrik tarlalarda kullanılırmış ve bir zaman sonra da konaklarda kullanılıyormuş. Süslü ibrikler de daha çok misafirin ağırlığına göre ibriğin çeşitleri çıkartıyorlar. Selçuklu zamanından beri kullanılan bir alettir. Erzurum’da Tebrizkapı Sanat, Kültür Çarşısı hem yöresel bir yer hem de yöresel ürünlerinde bulunduğu bir mekân olduğu için en çok ibrik satışı yapılıyor. Evlerde de gümüşlük olarak kullanılıyor. Dekor amaçlı olarak hala günümüzde üretimi devam eden ibrikler, bakırdan ve ustalar tarafından işlemeleri yapılıyor. Gelen turistlerimizin yüzde otuzu ibriklerden ve şekerliklerden güzel bir kombin yapıp gümüşlüklerini süslüyorlar. Yeni evlenecek kızlarda yavaş yavaş gümüşten çok bakıra daha çok yöneliyorlar. Gelen turistlerimiz ve evlenecek kızlar olsun, Tebriz kapı çarşısına gelip ibrik, şekerlik, bakırdan süslemeli fincan takımları, cezve takımlarına ilgi gösteriyorlar. Özellikle burada cezve takımlarının satışı da çok yapılıyor. Sade küçük leğensiz ibriğin fiyatı 120 TL’den başlıyor ve küçük boy olanlardır. Leğenli büyük boy ibrikler de 300 TL’den başlayıp bin 270 TL’ye kadar çıkıyor. Bakırdan yapılan İbriğin süslemesine, işlemesine göre fiyatları değişiyor.” dedi