Tehlikeyi para miktarı belirliyor

Kozmetik ürünleri esnafı Mehmet Kayacı, Sağlık Bakanlığı´nın yapmış olduğu denetim sonuçlarına dikkat çekerek, özellikle kozmetik ürünlerine yönelik uyarılarda bulundu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Tehlikeyi para miktarı belirliyor

Günebakış/Muhammed cOŞKUN

Sağlık Bakanlığınca yapılan kozmetik ve tıbbi cihaz denetimlerinde piyasada bulunan birçok ürün tehlikeli olarak tespit edildi. Piyasadaki ürünlerin yaklaşık yüzde 20´sini kapsayan bu tehlikeli ürünler, tüketiciye ucuz, daha belirgin, kokulu, sağlam gibi özelliklerle satılıyor. Konuyla ilgili tüketicinin kozmetik ve parfüm alımlarında dikkat etmesi gereken hususlarda uyarıda bulunan kozmetik ürünleri esnafı Mehmet Kayacı, ?fiyatına değil markasına ve satıldığı yere bakın´ dedi.

Tüketicinin en hassa konuları olan ucuzluğun büyük bir tehlike oluşturduğu belirten Kayacı, ?Toplum olarak ucuz ürün görünce dayanamıyor, harekete geçiyoruz. Ancak ucuz ürün o fiyata inebilmek için birçok şeyin değişmesi gerekiyor. Ancak bu değişimler insana sağlığı için oldukça tehlike oluşturuyor. Yakın bir zaman önce Sağlık Bakanlığı´nın yapmış olduğu denetimler sonucunda önemli miktarlardaki ürün tehlikeli olarak tespit edildi. Her yıl ki denetimlerde neredeyse aynı oranlarda tehlikeli ürün belirleniyor. Buda gösteriyor ki tehlike her şeye rağmen devam ediyor. Bunun için ürün alırken dikkatli olunması gerekiyor. Asıl denetçi tüketicinin kendisidir. Ürünün kalitesini uzman olunmadığı zaman bilinemez. Ancak fiyatı, markası, satıldığı yere bakarak bir sonuca varılabilir. Parfüm örneğinden gidecek olursak, sadece kokusunu düşünmemek gerekir. Sahte, merdiven altı parfümlerinin belli başlı özellikleri vardır. Kokusu daha serttir, daha ucuzdur, denetimi yoktur. Orijinal parfümler seçmek hem sağlığınız hem de ekonomik açıdan önem taşıyor. Orijinal parfümlerin içindeki kimyasal maddelerin değerleri minimum derecededir. Bu insan sağlığı da düşünülerek ayarlanır ve bu değerler sürekli denetlenir. Sahte parfümlerde ise bu durum ters işler. Hiçbir denetime tabi olmadıkları ve kaçak üretildiği için, orijinal parfümlerde kullanılan kimyasal maddelerin değerlerine göre en az 2 kat fazla oluyor. Bu hem kalıcılığı hem de kokunun şiddetini arttırıyor. İyi gibi görünen bu özellikle sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor.? diye konuştu.