TEKNOLOJİ GELDİ, BAKIRCILIK ÖLDÜ

Erzurum’da bir sanata icra olan bakır işlemeciliği mesleğini sürdüren ustalar, yeni neslin bu mesleklere ilgi göstermemesi sebebiyle çırak sıkıntısı yaşıyor.

Tarih: 10.08.2023 23:04
TEKNOLOJİ GELDİ, BAKIRCILIK ÖLDÜ

www.erzurumgunebakıs.com / İhsan Kumru 

Teknoloji gelmesiyle bakırcılık mesleğinin öldüğünü ifade eden bakır ustası 75 yaşındaki Ömer Hasan, bu mesleğe 60 yılını verdiğini söyledi.

Hasan,” El sanatı her zaman teknolojiye yenik düşer, yeni yetişen yok.  Okuyamadığım için babadan kalan mesleği icra edenler var, onlar da üç beş kişi. Bu meslek dünkü meslek değil. Gençlerimiz artık daha kolay kazanç peşinde olduğu için maalesef emek vermeden bir şeyler istiyorlar. Özellikle de geçmişte bir ustanın yanında küçük yaşlarda çırakların görülmesi normal bir durumken şimdilerde ise çırak azlığından dolayı sıkıntı yaşanıyor. Bu meslekte çırağın yetişmesini istiyoruz ama zor ve meşakkatli olduğu için ve insanlar da rahata kaçtığı için yetişmiyor. Bakır rağbeti eskiden çok olduğu için esnaf bakır yapmada yetiştiremiyorlardı. Bakırcılık mesleği de ne yazık ki kaybolmaya yüz tutan meslekler arasına girdi. Mutfaklarda eskiden sadece barkı vardı, şimdi bakır hariç her şey var. Bu mesleğin ölmemesi için çırak yetişmesi lazım ancak gelen çıraklar hem iyi bir maaş hem de sigorta istiyorlar bizim de buna gücümüz yok. Devletin bize destek vermesi lazımPlastik, çelik krom, alüminyum olmadığından mutfak eşyaları hep bakırdı. Enflasyonun yükselmesiyle de bakır çok maliyetli oldu. Pahalı olduğu için de müşteri alamıyor İnsanlar bakırın faydasını öğrenip yavaş yavaş bakıra yöneliyor. Çıkan teflonlar kanserojen içerdiği için insanlar onu bırakıp bakıra yönelme durumu söz konusudur. Bakırın faydası çok çeşitli olduğundan hem yemekte lezzeti farklı olur hem ömrü uzun oluyor hem de bakırın bulunduğu yerde radyasyon içerememesi bir hikmeti doğuruyor.