TEREYAĞINDAN, MANDIRA TEREYAĞINA

Fiyatlarda artış yaşanırken, içerisine katkı maddesi konularak kalitesinde düşüş yaşayan tereyağları, olduğundan daha uyguna satıldığı için daha çok rağbet görüyor.

Tarih: 07.08.2023 18:12
TEREYAĞINDAN, MANDIRA TEREYAĞINA

www.erzurumgunebakıs.com / Rabia Aslan Karakaş 

 Marketlerde satılan tereyağlarının katkı maddesi olup olmadığını belirtmek için  etiket yapıştırılarak satılması gerektiğini ifade eden tereyağı satıcıları, tereyağı ürünlerinde etiket yapıştırılmadan satış yapılmasının yasaklandığını söylediler. 

Satıcılar,” Marketlerde veya esnaflarda, tereyağlarının içinde katkı maddesi olup olmadığına dair etiket yapıştırmadan satılması yasaklandı.   Yağların içinde katkı maddesi olup olmadığına dair etiket yapıştırmadan satışının yapılmasının yasak olması, alıcının işini kolaylaştırdı. Öncesinde alan kişinin ayırt edememesi durumunda katkılı olan tereyağlarını gerçek tereyağı diye satan çok kişi vardı. Bilen kişiler tadına bakarak alıyorlardı ama bilmeyen kişiler kandırılmış oluyordu. Bu durumun önüne geçilmiş durumda şuan ama bu işlerle ilgilenen ve sipariş üzerine getiren kişiler etiket kullanmadığı için, alan kişinin kandırılması ve maliyeti ucuz olan yağın gerçek tereyağı fiyatından satılarak kazanç elde edilmesi söz konusu olduğundan, alıcının biraz daha dikkat etmesi gerekiyor. Gerçek tereyağı mı, mandıra tereyağı mı ayırt edebilmesi gerekiyor en azından. Ayırt etme konusunda birkaç bir şey söyleyecek olursam, mandırada üretilen tereyağları da katkısız tereyağlarının renginde olduğu için rengine bakarak anlayamazlar. Bunun bazı yöntemleri var ilki, katkısız tereyağı suda tek parçada erir şayet parçalara ayrılarak eriyorsa margarin ya da katkı maddesi eklenmiş demektir. İkincisi oda sıcaklığında erimeyip yumuşuyorsa gerçek, o da sıcaklığında belirli bir süreden sonra eriyerek sıvı hale geliyorsa katkı maddelidir. Yine Erirken köpürüyorsa gerçektir ve iyi kalite tereyağı fiyatı yüksek olup, bıçakla ayrıldığında parçalar halinde bölünüyorsa gerçek tereyağıdır diyerek, yine de kandırılmamak için bildikleri yerlerden almalarının daha güvenilir olduğunu ekleyeyim.”