TERÂVÎH NAMAZI USULÜNE UYGUN KILINMASI GEREKİYOR

Terâvîh namazı, Ramazan ayında, yatsı namazından sonra sabah namazı vaktine (fecrin doğuşuna) kadar kılınabilen Nafile namazın ismidir.

Tarih: 25.03.2024 11:23
TERÂVÎH NAMAZI USULÜNE UYGUN KILINMASI GEREKİYOR

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru

Teravih namazının tadili erkana riayet edilerek kıldırılması gerektiğini ifade eden Yakutiye İlçe Müftüsü Selim Şahin, teravihin amacı Ramazan’ın gecelerini ihya etmek olduğunu söyledi.

Şahin,”  Namaz teravih de olsa beş vakit namazlar da olsa gerçekten usulüne uygun kılınması gerekiyor.  Üstelik teravih rahatlama demektir, yorulma demek değildir. Namazını usulüne uygun bir şekilde kılmamız gerekiyor. O yüzden çok acele etmeye gerek yok. Ramazan ayında teravih namazımızı rahat bir şekilde hocalarımızın kıldırmasını ve acele etmemelerini özellikle tavsiye ediyorum  Hadisi şeriflerde ramazan gecelerinin ihyası olarak nitelendirilen bu namaza dört rekâtta bir dinlenme amacıyla biraz ara verildiğinden “Terâvîh “ denmiştir. Nafile namazlardan biri de teravihtir. Teravih Ramazan ayının gecelerinde kılınan bir namazdır. Teravihin meşruiyeti hem kavli hem de fiili sünnete dayanmaktadır. Hz. Peygamber kılınmasını teşvik etmiş, kendisi de birkaç gece camide kılmış, ancak farz olur korkusundan dolayı kılmasına devam etmemiştir. Hadislerin zahirine göre Hz. Peygamber döneminde belli bir formata bağlanmamış, miktarı da serbest bırakılmıştır. Kimisi tek başına kılarken, bazıları da gruplar halinde cemaat ile kılmışlardır. Daha sonra Hz. Ömer’in hilafeti döneminde belli bir formata kavuşturulmuş; miktarı 20 rekât olarak belirlenmiş, teravih kıldırmak için bir imam tayin edilerek cemaat ile kılınması sağlanmıştır. Teravihin amacı Ramazan’ın gecelerini ihya etmek olduğundan Hz. Peygamber ve ashap döneminde kıraati uzatılarak gecenin önemli bir bölümü namaz ile ihya ediliyordu. Resûl-i Ekrem (S.A.S.) ashabıyla beraber cemaat hâlinde bu namazı kılmış, onların iştiyakını görünce farz olur endişesiyle cemaatle kılmayı terk ederek yalnız kılmaya devam etmiştir. Bu bakımdan teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Teravih namazını dört rekâtta bir selâm vererek kılmak caiz ise de iki rekâtta bir selâm vererek kılmak daha faziletlidir.  On bir ayın sultanı Ramazan’da teravih namazının sevabından yararlanmak isteyen vatandaşlarımız için belirlenen camilerde teravih namazı kıldırılıyor.”