Terzilik Mesleği Tehlike altında

Bir dönemin gözde mesleklerden olan terzilik, hazır giyim sektörünün gelişmesiyle birlikte bitme noktasına geldi.

Tarih: 21.04.2024 11:28
Terzilik Mesleği Tehlike altında

www.erzurumgunebakis.com/ İhsan Kumru 

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte fabrikasyon üretime geçen giyim sektörünün temel taşları terziler, sadık müşterileriyle ayakta kalmaya çalışıyor.

Mesleğe “Sanat altın bileziktir” atasözü ile başladığını belirten Terzi ustası Fahrettin Ciyavul, mesleğin altının elde kaldığını ve bir değerinin kalmadığını söyledi. 

 Fahrettin Ciyavul,” Terzilik mesleği öyle tek kişiyle yapılacak bir meslek değil. Mutlaka yardımcı şart, tek kişiyle çok ağır oluyor. Şimdi hazır elbiseler çıktı. Hazırın yanı sıra da siparişler de geliyor. Ben şu yaşa gelmişim hala daha sipariş de geliyor. Müşterilerim dışarıdan da içeriden de geliyor. Geliyorlar yapıyorum ve beğeniliyor da. Fakat şimdi bizim terzilik mesleği öyle tek kişiyle yapılacak bir meslek değil. Mutlaka yardımcı şart, tek kişiyle çok ağır oluyor. Bugüne kadar da devam ettirdik, geldik. Ama her şeyden önce sanat, müşteriye hitap, bu en başta gelir. Müşteriye hitap etmesinde başarılı olacaksın. Çünkü gelen müşterilerin hepsi de üst düzeyde olduğu zaman sen de kabiliyetliysen sanatın en güzelini öğrendiğin gibi kelimelerin de en güzelini öğrenirsin. Bilgin de artar müşterilerinle muhatap olursun, beğenilirsin, sevilirsin. Yani en başta gelen şey; hem sanat hem kabiliyet hem konuşma. Takım elbise diktiren birkaç müşterinin dışında pantolon paçası, fermuar gibi ufak tefek işler yapıyoruz. Bunlar da son dönemde oldukça azaldı. Terzilik çok güzide bir meslekti. Ama bu günlerde mesleğin tadı kalmadı. Benim ustam bana 'Meslek altın bileziktir' derdi. Şimdi ise mesleğin altını değer kaybederek elde kaldı. Bu mesleğe artık ilgi yok.  Böyle devam ederse yeni terziler yetişmeyecek. Belki de kısa bir süre sonra terzilik mesleği tarihe karışacak.”