Tesisat Ustaları Artık Geçinemiyor

Erzurum'da tesisatçılık mesleğinin mevcut durumu, iş imkânları, eleman sıkıntısı ve gelir durumu konusunda Tesisat Ustası Mahmut Atar'ın görüşleri alındı.

Tarih: 13.08.2023 18:50
Tesisat Ustaları Artık Geçinemiyor

 

www.gunebakiserzurum.com/Halil İbrahim Aktaş

Mahmut Atar, tesisatçı olarak mevcut durumu şöyle açıklıyor: Şu an elimizde işler olsa da bu yıl yeni bir iş alamadık. Şu an yaptığım işler, geçen yıldan kalan işler. Geçen yıl alınan işlere verilen fiyatlar, bu sene artan maliyetler nedeniyle kârlılığı azalttı. Devlet tarafından yapılan zam ve iyileştirmeler, özellikle yevmiye ücretlerini etkiledi. Usta yevmiyeleri geçen yıl 300-350 TL civarında iken, bu sene yevmiyeler 600-700 TL'ye hatta 1000 TL'ye kadar çıkabiliyor. Ancak nitelikli eleman bulmak çok zorlaştı. Çırak ve usta bulma noktasında büyük zorluklar çekiyoruz.

Atar, tesisat işçiliğinin zorluklarından bahsederek, özellikle eleman sıkıntısı yaşandığını ifade ediyor. 1990'dan beri bu mesleği yapan Atar, artık eleman bulmanın da, yeni eleman yetişmesinin de zorlaştığını vurguluyor. Tesisat işçiliğinin ücretlerinin gelen zamların, diğer her şeye gelen zamlarla aynı oranda artmadığını, bu yüzdende tesisat işçiliğinden kazanç sağlayamadıklarını belirtti. 

Tesisatçılığın önemine değinen Atar, her mesleğin kıymetli olduğunu ve toplumun her meslek alanında kalifiye insanlara ihtiyaç olduğunu söylüyor. Ancak devlet politikalarının ve teşviklerin nitelikli eleman yetiştirmeye yönelik olmadığını bu politikaların teşvik edici olması gerektiğini ifade ediyor. Aynı zamanda doğu bölgelerine özellikle teşvikler verilmesi gerektiğini belirten Atar, zor yaşam koşulları nedeniyle bu bölgelerde meslek erbaplarının desteklenmesi gerektiğini vurguluyor.

Tesisatçılığın geleceğini değerlendirerek, artan maliyetler ve eleman sıkıntısı nedeniyle bu mesleği bırakmayı düşündüğünü belirten Atar, devletin kalifiye eleman yetiştirme konusunda adımlar atması gerektiğini vurguluyor.