TESİSATÇILAR KARIN TOKLUĞUNA ÇALIŞIYOR

Erzurum’daki tesisatçılar karın tokluğuna çalışıyor.

Tarih: 05.10.2023 18:08
TESİSATÇILAR KARIN TOKLUĞUNA ÇALIŞIYOR

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Büyük işletmeler küçük esnafı bitirme noktasına getirdiğini ifade eden Tesisat ustası Rıfat Genç,   yaptığın işin karşılığını alamadıklarını söyledi.

Genç,” Biz tesisatçıların büyük işletmeler bizim işlerimizi bitirme noktasına getirdi.  Büyük balık, küçük balık yutar gibisinden. Senin burada sattığın musluk, diyelim, örnek veriyorum, 100TL’ye sattığım musluk, git bir büyük bir şirkette, büyük bir mağazada yüz elliye sattın orada üç yüz lira. Senden adam almıyor gidiyor oradan alıyor.  Ya gelen de var, gelmeyen de var. Mesela en son gidip zaten peşin alamıyoruz. Kredi kartıyla biz en son bir alışveriş yaptık. Şu an kartı da kaldırmışlar. Çoğu toptancı kartla satış yapmıyor. Gelinen nokta da büyük işletmeler yüzünden küçük esnaf tükenme noktasına geldi. “

“Ne aç kalıyoruz ne tok kalıyoruz”

“Yani yaptığın işin karşılığını alamıyorsun. Gitsem bile ki adam diyor ki benim evimde örnek veriyorum. Su akıntısı var. Veyahut burma bozuk, musluk bozuk, klozet değişimi olacak bilmem ne olacak. Gidiyorsun Bakıyorsun arızayı tespit ediyorsun. Buradan Gürcü kapıdayım mesela ben. Buradan Yıldızkent'e gittiğimi farz et. En az yarım saat akıyor değil mi? Yani trafikte sayarsan gidiyorsun arızayı tespit ediyorsun. Ne var arızada? Falan filan. Örnek veriyorum. İşte her neyse arıza. Geri dönüş yapacaksın. Adam yaptırmak istemiyor. Ücret uygun gelmiyor. Bu sefer dön gel. Servis parası servis parası yok. Bir kombi arızaya düştüğü zaman servisini çağırıyor. Servis gelip kombiyi yapmadığı zaman ne oluyor? Yani yap gelse arızayı tespit etse kombide örnek veriyorum servis. Buzdolabı servisi, çamaşır makinesi örnek veriyorum. Yaptırsa da yaptırmasa da ondan söke söke o ücreti alıyor. Ama bizim gibi küçük esnaflar gittiği zaman adam yaptırmadığı zaman buradan bedavaya gidip gelmiş oluyor iş yapamadığında size sıkıntı oluyor. Ya iş yapamadın mı buradan mazot olmuş 40 TL vallahi işlerimiz şükür yani ne aç kalıyoruz ne tok kalıyoruz gibi. Karın tokluğunu. Yani büyük kurumlara nazaran küçük esnaf şu an yani durmuş noktasında yiyor. Bitme noktasına gidiyor. Yani büyük büyük şirketler küçük esnafları öldürüyor.”