TKDK 3´üncü Çağrı dönemini başlattı 252 Milyon Avro destek

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, 21 Aralık 2017 itibari ile IPARD II´nin 3´üncü Başvuru Çağrı İlanına çıktığını duyurdu. Desteklenecek sektörler için yaklaşık 252 Milyon Avro yardım bütçesi belirlendi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
TKDK 3´üncü Çağrı dönemini başlattı 252 Milyon Avro destek

Nesrin Çetinkaya

IPARD II´nin 3´üncü çağrısıiçinde belirtilen süt-besi hayvancılığı kapsamında büyük, küçükbaş hayvancılık, kanatlı eti yetiştiriciliği ve yumurta tavukçuluğu sektörlerinin ?Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar? başlığı adı altında destekleneceğini bildiren TKDK Erzurum İlKoordinatörü Dr. Atilla Özlü, bu yatırımlarda destek oranının yüzde 40 ile 70 arasında değişeceğini belirtti.

?Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme? yatırımları kapsamında da yine birçok alanın destekleneceğini ifade eden Özlü, bu noktada desteklerin yüzde 55 ile yüzde 65 arasında değişen oranlarda sağlanacağını kaydetti. 3´üncü çağrıda belirlenen sektörlere destek sağlamak için yaklaşık 252 Milyon Avro yardım bütçesi belirlendiğini kayda geçen Özlü, proje başvuruları ile ilgili detayları aktardı.

IPARD II 3´ÜNCÜ ÇAĞRI DÖNEMİ

21 Aralık 2017 tarihinde IPARD II´nin 3´çüncü Başvuru Çağrı İlanına çıktıklarını duyuran Özlü, ?Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 21 Aralık 2017 tarihinde Üçüncü Başvuru Çağrı İlanına çıktığını duyurdu. Geçtiğimiz yıl IPARD I Programını başarı ile tamamlayan kurum IPARD II Programı ?nın Üçüncü Başvuru Çağrı İlanı kapsamında Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar ile Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme sektörlerinde destekler sunacağını bildirdi.Öncelikle IPARD II Programı´nın Üçüncü Başvuru Çağrı İlanının Erzurum başta olmak üzere ülkemize hayır getirmesini temenni ediyorum. Bu çağrı kapsamında belirtilen ana başlıkların içerisinde yer alan; ?Süt ve besi hayvancılığı kapsamında büyük baş ve küçükbaş hayvancılık, kanatlı eti yetiştiriciliği (Tavuk, kaz, hindi) ve yumurta tavukçuluğu? sektörleri ?Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar? başlığı kapsamında desteklenecektir. Bu yatırımlarda destek oranı yüzde 40 ile 70 arasında değişecektir? ifadelerine yer verdi.

252 MİLYON AVRO BÜTÇE BELİRLENDİ

Çağrı da belirlenen sektörler için yaklaşık 252Milyon Avro yardım bütçesi belirlendiğini dile getiren Özlü,  ?Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme? yatırımları kapsamında ise ?Süs bitkisi ve tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği, mantar üretimi, fide ve fidan üretimi, arıcılık ve arı ürünlerinin üretilmesi ve paketlenmesi, zanaatkarlık ve katma değerli ürünler, kırsal turizm ve rekreasyon faaliyetleri, su ürünleri yetiştiriciliği, makine parkları ve yenilenebilir enerji üretim tesisleri? desteklenecektir. Bu yatırımlar kapsamında destek oranı ise yüzde 55 ile 65 arasında değişen oranlarda sağlanacaktır. Tüm sayılan sektörlere destek sağlamak için kurumumuz yaklaşık 252 Milyon Avro yardım bütçesi belirlemiştir? şeklinde konuştu.

PROJE BAŞVURU TARİHLERİ

Yatırımcılara proje başvuruları ile ilgili detaylı bilgilendirmelerde bulunan Özlü, ?Belirtilen sektörlerde yapılacak yatırımlarda yapım işleri, makine ve ekipman alımları, mimarlık ve mühendislik hizmetleri ile görünürlük harcamaları kurumumuz tarafından uygun harcama kalemi olarak belirlenmiştir. Hibe destek tutarları bu harcama kalemleri üzerinden belirlenecektir.Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme sektörlerinde proje sunmayı düşünen vatandaşlarımız 12 Şubat 2018 ? 15 Mart 2018 tarihleri arasında İl Koordinatörlüğümüze projelerini sunmak zorundadır. Ayrıca başvuru sahiplerimiz, projelerin elektronik ortama aktarıldığı ?Online Proje Başvuru Sistemi? nin 12 Mart 2018 tarihi saat 21.00´da kapatılacağını da unutmamalıdırlar.Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar kapsamında proje sunacak vatandaşlarımız ise 1 Mart 2018, 5 Nisan 2018 tarihleri arasında İl Koordinatörlüğümüze projelerini teslim etmelidirler. Bu yatırımlar için ?Online Proje Başvuru Sistemi? 15 Nisan 2018 tarihi saat 21.00´da kapatılacaktır? diye söyledi.

YATIRIM SÜRELERİ EN FAZLA 18 AY OLARAK PLANLANMALI

Özlü, açıklamalarını, ?Yatırımcılarımız, 3´çüncü Başvuru Çağrı İlanı kapsamında hazırlanacak başvurularda yatırım süreleri en fazla 18 ay olarak planlanmalıdır. Başvurular hakkında detaylı bilgileri ve başvuru kurallarını içeren Başvuru Çağrı Rehberi (Versiyon 3.0) Kurumumuzun resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) temin edilebilir. Ayrıca, bu başvuru çağrı döneminde Kurumumuz tarafından yapılacak ilave duyuru ve bilgilendirmeler de bu çağrı ilanı kapsamında dikkate alınmalı ve söz konusu duyuru ve bilgilendirmeler, Kurumumuzun resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) takip edilmelidir.İlgili sektörlerde yatırım yapmayı planlayan vatandaşlarımızı en kısa sürede İl Koordinatörlüğümüze bekliyoruz. Yatırımlar kapsamında ihtiyaç duydukları her aşamada kendilerine yardımcı olmak için hazırız? şeklinde sürdürdü.