TKDK desteği ile Erzurum´da yeni bir marka doğuyor: ?Pekefe?

Kırsal alanda önemli faaliyetleri destekleyen Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) dikkat çeken yatırımlarından birini daha tanıttı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
TKDK desteği ile Erzurum´da  yeni bir marka doğuyor: ?Pekefe?

 

 

Dilek BAYRAK

Erzurum ?u Karadeniz ?e bağlayan İspir ilçesinde emekli öğretmen İlhan Efe ?ye ait pekmez üretim tesisi büyük ilgi görüyor. Tesiste pekmez, köme ve pestil gibi yerele özgü ürünler üreten Efe, ürünlerini ?Pekefe? markası ile satışa hazırlıyor. Ürünlerini geleneksel üretim ve gıda hijyen ve kalite kuralları ile üreten Efe; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gerekli üretim izinleri alarak markalaştırdığı ürünleri ile ciddi sayılacak bir üretim gerçekleştiriyor. Bu üretimi sayesinde TRT Haber kanalı tarafından yayınlanan ?Memleketten Haber var? programının konuğu olmayı başaran Efe, üretim tesisi ile ilgili bilgiler verdi.

Emekliliğinden sonra bir arayış içerisine girdiğini ve bu doğrultuda TKDK´nın ilçede gerçekleştirdiği toplantıda, yöresel ürünlere destek programının kendine bir ışık tuttuğunu kayda geçen Efe, ?Emekliliğimden sonra boş durmamak için uğraşlar arıyordum. Bu bağlamda çocukluğumdan beri bildiğim iş olan pekmez üretimini yapmaya karar verdim. Pekmezleri önceleri kendi imkânlarımla ilçemizin meşhur olan dutu ile üretiyordum. Ancak bu üretim sınırlı ve istediğim üretim kurallarını içermiyordu. Bu sıralarda TKDK uzmanları ilçemizde tanıtım toplantısı düzenlemişlerdi. Toplantıda yerel ürünlerin üretimi için kurumun destek verdiğini ifade ettiler. Daha sonra yaptığımız görüşmeler neticesinde işimi geliştirmeye karar verdim. 2013 yılında 250 bin Türk Lirası civarında destek alarak 500 bin Türk Liralık bir tesis kurdum. Tesiste pekmez şirasını yakmadan üretim yapıyoruz. Güneş ışığında uzun sürelerde pekmezi pişiriyor ve pişirme işleminde doğal sıcaklık kullanıyoruz. Şiranın ateşte yakılması durumunda meyve şekeri yanmakta böylece lezzeti bozulmaktadır. Ayrıca ateşte yanmış meyve şekerleri insan sağlığı için oldukça zararlıdır. Bu yöntem sayesinde doğal ürünleri doğal kaynaklarla tüketime hazırlıyoruz. Üretimin sonunda ise posa haline gelen dutlarımızı kurutup çuvallayarak hayvan yemi yapıp çiftçilerimizi kazandırmaktayız. Yeni ürün olarak ise dut sirkesi üretimini başladık. Talebin artması nedeniyle dut sirkesi üretimini artırmayı hedefliyoruz. Sonuç olarak yıllık ortalama 40-50 ton doğal pekmez üretimi yapmaktayız. Türkiye ?nin dört tarafına ürünlerimi gönderiyorum. Talepler doğrultusunda ulusal ve büyük marketlerin satış stantlarında da önemli yer kazandık. Tesisimizde şu an eşim, oğlum ve benim dışında çoğunluğu bayan olmak üzere 10 çalışanımız bulunmaktadır. Önemli bir aile işletmesi olmayı başardık. TKDK katkı sağlamasa idi biz böyle bir yatırımı ancak hayal edebilirdik? dedi.