TMO Erzurum: Bütün Çiftçinin Ürününü alacak şekilde hazırlık Yaptı.

Erzurum Toprak Mahsulleri Ofisi Erzurum’da 150 bin ton buğday almayı hedefliyor.

Tarih: 07.08.2023 21:09 Güncelleme: 07.08.2023 21:20
TMO Erzurum: Bütün Çiftçinin Ürününü alacak şekilde hazırlık Yaptı.

www.erzurumgunebakıs.com /Halil İbrahim Aktaş

 

Buğdayda hasat döneminin başlamasıyla Erzurum Toprak Mahsulleri Ofisi Yetkilileri, Erzurum’da 5 noktada çiftçilerden ürün alımı gerçekleştirdiklerini, günlük ortalama bin, bin 100 ton civarı ürün alımı gerçekleştirdiklerini aktardılar. Çiftçilerin ürünlerinin alınmayacağı korkusuna kapılmamalarını, bütün çiftçilerin ürünlerini almaya yönelik hazırlandıklarını ifade ettiler.
Yetkililer çiftçilerin TMO’dan 2 kez randevu alabilme haklarının olduğunu, 2 kez randevu alıp da randevuya gelmeyen çiftçilerin 3. kez randevu almaya sitemin izin vermediğini, bu yüzden de çiftçinin ürününün bu durumda alınamayacağını, çiftçilerin randevu alma noktasında dikkatli olmaları gerektiğini belirttiler. 
Yetkililer
“Erzurum’da da Hınıs, Horasan, Pasinler, Erzurum merkez ve lisanslı depo olmak üzere 5 noktada alım yapıyoruz. Şu anda Horasan’da çok yoğun bir alım devam ediyor. Horasan’da günlük bin ton alım yapıyoruz. Hınıs’ta da alımımız yeni başladı. Hınıs’ta günlük yaklaşık 50 tonluk bir alımımız var. Pasinler’de daha hasat başlamadı. Hasat başlamadığından Pasinler’de Köprüköy’lü üreticinin ürünü alınıyor. İnsanlar şu anda randevu almak için uğraşıyor. Ancak birçok çiftçi randevu tarihi ile biçim zamanını uyduramıyorlar. Biz de diyoruz ki ürününü biçip bir yere koy. Randevun hangi tarihteyse o gün ürününü al gel biz bir şekilde ürününü alırız. Biz bütün çiftçinin ürününü alacak şekilde hazırlığımızı yaptık. Ama 300-350 tane biçerin bir günde biçtiği ürünü bir günde alma şansımız yok. Onun için çiftçilerimiz biraz sabırlı olsunlar. Hiçbir çiftçi hasat sonunda demeyecek ki benim ürünüm alınmadı. Biz bütün çiftçilerimizin ürününü alacağız. Buğday alımı yapmak için Pasinler’de yeni depolar kiraladık. Hınıs’ta kendi silolarımızda, kendi depolarımızda, ayrıca açık yığın sahalarında ayrı ayrı kiraladığımız sahalarda sırf üretici mağdur olmasın diye alım yapıyoruz. Horasan’da buğday kapasitesi 250 tondu, biz bu kapasiteyi bin tona çıkardık.  Hınıs’taki çiftçi ürününü Horasan’a getirip yol parası harcamaması için Hınıs’ta da alım yapıyoruz. Hınıs’ta önceden alım noktamız bulunmuyordu. Pasinlere geldiğimizde ise belediyenin depolarını kiraladık. Pasinler’de ilerleyen günlerde hasat başlayınca çiftçi mağdur olmasın diye orada da kapasitemizi artırdık. Şu anda Pasinler’de hasat yok, ancak biz şu anda Pasinler’e Köprüköy’ün ürünlerini alıyoruz. Köprüköy’deki üretici hem Horasan’a hem Pasinler’e ürününü götürebiliyor. Ayrıca Erzurum’daki lisans depoları 42 bin ton kapasiteli. Lisans depo üzerinden biz alım yapıyoruz. Şu anda depoların kapasitesini pek açmadık. Çünkü Erzurum’da henüz hasat başlamadı. TMO’nun şöyle bir kuralı var. Eğer üretici 2 kez randevu alıp randevuya gelmezse sistem artık o kişiye randevu da vermiyor. Üreticinin TMO’ya ürün verme şansı da kalmıyor. Bölgede 40 bin ton alım gerçekleşti. 200 bin tonun üzerinde randevu var. Erzurum için konuşayım Erzurum’da hasat henüz yeni başladı. Şu anda Horasan ve sadece Hınıs’ta hasat var. Horasan’da 10 bin tona yakın ürün alınmış. Pasinler’de bin tonluk bir ürün alınmış. Erzurum lisans depoda da 926 ton ürün alınmış. Hınıs’ta da 150 ton ürün alındı. Hınıs’ta daha 3 gün oldu alım başlayalı. Erzurum’da şu anda yaklaşık 13 bin ton buğday alındı. 8 ilde toplam 250 bin tonluk bir alım bekliyoruz. Erzurum’da da 100 bin ton alım bekliyoruz. Hasat sezonunun sonunda bu kapasite 150 bin ton alıma da çıkabilir.”