TMO’dan rekor buğday alımı

Toprak Mahsulleri ofisinden rekor sayıda buğday alımı

Tarih: 13.12.2023 22:00
TMO’dan rekor buğday alımı

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Tarımsal faaliyetlerin hem çiftçilerin ana geçim kaynağı hem de 85 milyonun geleceğine güvenle bakabilmesinin garantisi olması bakımından stratejik bir sektör olduğu bilinirken, buğdayda Alım garantisi verilen çiftçilerin tüm ürünleri alındı. 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan yetkililer ise, Erzurum başmüdürlüğünün 8 tane il hinterlandında faaliyet gösterdiğini ve bu sene yaklaşık 15 alım noktasından ürün alınıldığını ifade ederken Erzurum özelinde ise Erzurum başta olmak üzere Pasinler, Hınıs, Horasan ve Aziziye lisanslı depoculuk olmak üzere 5 alım noktasında ürün aldıklarını açıkladılar.

Yetkililer, “Geçmiş yıllarda bölge genelinde 50 bin ton, 60 bin ton, 70 bin ton buğday aldığımız zaman çok yoğun alım geçiriyoruz derken, 2000’li yıllarda veya 98’li yıllarda tam olarak yılını hatırlamıyorum ama özellikle muş bölgesi de bize bağlıyken 160 bin ton alım gerçekleşmişti ve 160 bin ton alımın olduğu o dönemi çok yoğun geçen bir sene olarak ifade ederken, geçen sene muş hariç 130 bin aldık ve bu sene ise toplam 350 bin ton mal aldık. Muş’la beraber sayarsak 600 bin tonu geçtik ama bölge genelinde 350 bin ton Erzurum genelinde ise yaklaşık 115 bin ton ürün aldık” dediler.

Alınan buğday karşılığında çiftçilere verilen ücretlere de değinen yetkililer, “350 bin ton karşılığında biz üreticilere 2 milyar 511 milyon TL para ödedik ve bunu bir buçuk ay içerisinde yaptık. Ortalama Erzurum'da 800 milyon TL’ye tekabül ediyor. Bu Erzurum üreticisine ağustosun 2 haftası hasat başladıktan sonra eylül ayının sonuna kadar biz 800- 900 milyon civarında bir para ödedik ve bu da Erzurum ekonomisine girdi” söylemlerinde bulundular.