Torba yasa teklifi kabul edildi

En düşük memur maaşının 22 bin liraya yükselten ve emekli zammını öngören kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edildi. Peki düzenlemede başka hangi detaylar var?

Tarih: 14.07.2023 12:23
Torba yasa teklifi kabul edildi

En düşük memur maaşı 22 bin 17 TL olacak. Emeklilerin maaşına yüzde 25 zam yapılacak. Ekonomik düzenlemeleri içeren torba teklif, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Teklife göre, memur maaşlarına yüzde 17,5 zammın yanı sıra 8 bin 77 lira seyyanen zam yapılacak.

Emekli aylıklarına yılın ilk altı ayı için yüzde 25 zam olacak. Seyyanen zam beklentisi ise gerçekleşmedi. Emekli aylıklarına artışı düzenleyen 18. madde görüşülürken MHP’li vekiller çekimser kaldı.

Depremin yol açtığı olumsuzların giderilmesi amacıyla araç sahiplerinden bir seferliğe mahsus ek motorlu taşıtlar vergisi alınacak. Ek vergi, ağustos ve kasım aylarında iki eşit taksit şeklinde tahsil edilecek.

Teklifte, kovid-19 salgını sırasında izinli çıkan hükümlülere ilişkin de bir madde yer alıyor.

31 temmuz 2023 tarihi itibarıyla izinde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek. Kalan süre denetimli serbestlik altında infaz edilecek.

Torba teklif ile birlikte fahiş kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınır uygulamasının süresi de bir yıl uzatılacak.

Kurumlar vergisi, finansal şirketler elektronik ödeme ve sigorta şirketlerinde 5 puan artacak.

2023 için yüzde 20 olarak öngörülen kurumlar vergisi, yüzde 25 olarak uygulanacak. Teklifte, kur korumalı mevduatta hazine desteği uygulamasının Merkez Bankası'na devredilmesine yönelikte bir madde de yer aldı.

Ayrıca akaryakıtta alınan ÖTV, ocak ve temmuz aylarında geriye dönük 6 aylık enflasyon kadar artacak.

Asgari ücret desteği 2023'ün sonuna kadar 500 liraya çıkarılacak. Torba yasayla ayrıca, kovid döneminde 321 bin kişiye kesilen ve tahsil edilen idari para cezaları geri ödenecek. HABER MERKEZİ