Tortum şelalesi gecede ziyaret edilecek!

Tortum şelalesinde yürütülen çalışmalarda sona yaklaşılıyor. Yürüyüş yolu etrafına yapılan aydınlatmalar sayesinde, şelale artık gece de güvenle ziyaret edilebilecek.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Tortum şelalesi gecede ziyaret edilecek!

 

-ÖZEL- 

Sinan AYDIN

Erzurum´un Tortum ve Uzunder ilçeleri arasında bulunan Dünya´nın en büyük şelalelerinden ve Türkiye´nin önemli turistik yerlerinden biri olan Tortum Şelalesi, yenilenen yüzüyle yakın zamanda ziyaretçilerini ağırlayacak. Çalışmaların büyük ölçüde tamamlandığı bölgede incelemede bulunan Vali Okay Memiş, yürüyüş yolu etrafına yapılan aydınlatmalar sayesinde şelalenin artık gece de güvenle ziyaret edilebileceğini müjdeledi. UNESCO´nun Dünya Mirası´na aday gösterilen ve yılın her döneminde farklı güzelliğe bürünen Tortum Şelalesi, turistler tarafından Erzurum´da en çok ziyaret edilen alanların başında geliyor.

TORTUM ŞELALESİ´NİN OLUŞUMU

Tortum Şelalesi, 1700´lü yılların ortalarında bugünkü Balıklı Köyü batısında bulunan bir dağın heyelan sonucu Tortum Çayı´nın önünü kapatmasıyla oluşmuş bir şelaledir. Tortum Şelalesi, Tortum gölü´nün Tev Vadisi ile gölün kuzey ucu arasındaki heyelan kütlesini aşarak dökülmesiyle oluşmaktadır. Erzurum, her mevsim, farklı heyecanlar yaşayabileceğiniz, farklı güzellikler bulabileceğiniz bir şehirdir. Dünyanın en büyük şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesi bunu en iyi anlatan doğal güzelliklerden biridir. Tortum Şelalesi,21 metre genişlik ve 48 metre yüksekliğe sahiptir. Şelalenin önünde yer alan izleme balkonu, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir. İzleme merdivenlerinin nefes darlığı ve kalp rahatsızlıklarını önlediğine inanılmaktadır. Şelalenin ve çevresinin deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 1000 metredir. 1700´lü yıllarda Kemerlidağ´dan ayrılan büyük heyelan kütlesinin Tortum Çay´ının aktığı Tev Vadisini kapatmasıyla oluşmuştur. Tortum Şelalesinin sularının düştüğü yerde dev bir kazan oluşturmuştur. Günümüzde su sporlarının yapılabileceği doğal bir ortam oluşmuştur. Yılın her dönemi farklı bir güzelliğe bürünen Tortum Şelalesi, doğa tutkunlarına kendini hayran bırakan eşsiz bir güzellik sunar. Şelale, özellikle mayıs ve haziran aylarında bütün görkemiyle kendini gösterirken hazirandan sonra su miktarında azalma olmaktadır. Tortum Şelalesi´ne 1952-1960 yılları arasında hidroelektrik santrali yapılmış ve Türkiye´nin elektrik arzına katkıda bulunmaya başlamıştır. Uzundere ilçesinde bulunan bu doğa harikası, Erzurum ilinin 100 km kuzeyinde, Uzundere ilçesine 16 km mesafede ve Tortum Gölü´nün kuzey kenarında yer almaktadır.