Tortum çayı taşkın koruma tesisi amacına ulaştı

Erzurum'un Tortum İlçesinde bulunan Tortum çayında yapılan 1'inci Kısım Taşkın Koruma Tesisi amacına uygun olarak yapılıp, meydana gelen sellerde mal ve can kaybının önlendiği açıklandı.

Tarih: 29.11.2021 21:04
Tortum çayı taşkın koruma tesisi amacına ulaştı

Sinan AYDIN

DSİ Genel Müdürlüğü, son 18 yılda devasa büyüklükte baraj, gölet, sulama tesisi, içmesuyu ve arıtma tesisi, atıksu arıtma tesislerini, hidroelektrik santralleri inşa ederek ve dereleri ısalah ederek bununla birlikte sosyal yaşam alanları oluşturarak vatandaşların istifadesine sundu.

DERE ISLAHLARINDA ESTETİĞE ÖZEL ÖNEM VERİLİYOR

DSİ, Erzurum iline yaptığı yatırımlarla da ilimizin mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Erzurum ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynuyor. Dere ıslahlarında estetiğe özel önem verdiğini her fırsatta açıklayan DSİ, dere ıslahları ile tarım alanlarını koru, vatandaşların can ve mal güvenliğini sağladı. Yapılan çalışmalar, aynı zamanda şehir merkezlerine, ilçelere de ayrı bir güzellik katıyor.

TORTUM ÇAYI TAŞKIN KORUMA TESİSİ MAL VE CAN KAYBINI ÖNLE

Özellikle “estetiği, emniyeti ve ekonomiyi” ön plana çıkaran dere ıslahları hayata geçiriliyor. Bu kapsamda Erzurum Tortum İlçesi Tortum Çayı 1. Kısım Taşkın Koruma Tesisi amacına uygun olarak yapılıp meydana gelen sellerde mal ve can kaybını önlediği açıklandı. Yapılan açıklamada, şöyle denildi: '' Tortum Çayı dere yatağı düzenlemeleri ile özellikle ilçe merkezi yerleşim yeri kesimlerinde bulunan okullar, kamu binaları, hastane ve gençlik merkezi binalarının yay geçiş köprüleri ile ilçe sakinleri tarafından daha kolay ulaşımının sağlanmış olması ve dere yatağının belirli bir kesit genişliğine sahip olması ile de bu binaların araç ulaşımını sağlayan yollarda genişleme sağlanve özellikle de betonarme duvar imalatlarının bulunduğu kesimlerde yapılan çalışmalarla ile ilçe de sosyal yaşam alanı oluşturulmasına imkan sağlandı. Çalışma kapsamında Tortum Çayı üzerinde betonarme duvar, istifli taş tahkimat olmak üzere dere yatağı düzenlemesi, sedde düzenlemeleri ve dolguları, Tortum Çayı deplase ek projesi ile deplase işlemleri ve deplase sonrası Tortum Gölü bağlantı kısmı dâhil taban ile birlikte istifli taş tahkimat imalatları tamamlandı. Sonuçta; Tortum İlçesi Tortum çayı 1. kısım taşkın koruma tesisi amacına uygun olarak yapılmış olup, meydana gelen sellerde mal ve can kaybını önlemiştir.''