Trafik Cezalarına yeni düzenleme

Trafik idari para cezası karar tutanaklarının düzenlenmesinde, tahsilinde ve takibinde uygulanacak usul ve esaslar hakkında yönetmelik yeniden düzenlendi

Tarih: 31.01.2024 12:46
Trafik Cezalarına yeni düzenleme

www.erzurumgunebakis.com/ Sedanur Bingöl 

Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanaklarının Düzenlenmesinde, Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 14’üncü maddesinin dördüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “on beş gün” ibaresi “bir ay” şeklinde, “dörtte bir” ibaresi ise “cezadan yüzde 25” şeklinde değiştirilerek resmî gazetede yayımlandı. 

Yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe giren yönetmeliğinin Trafik idari para cezası karar tutanağındaki açıklama ise, 

Trafik idari para cezası için yasal ödeme süresi tutanağın tebliğ veya yüzüne bildirildiği tarihten itibaren bir aydır. Bir ay içinde ödenmeyen cezalara her ay için yüzde 5 faiz uygulanır. Faiz hesaplanmasında ay kesirleri tam ay olarak dikkate alınır. Bu suretle bulunacak tutar cezanın iki katını geçemez. Süresinde ödenmeyen ve kesinleşen idari para cezaları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilecektir. Trafik idari para cezası plakanın kayıtlı olduğu vergi dairesine (cezanın tescil plakasına kesilmemesi halinde ceza muhatabının bulunduğu yerdeki Motorlu Taşıtlar Vergisini tahsile yetkili vergi dairesine) veya diğer vergi dairelerine, www.gib.gov.tr adresinden kredi kartı ile (tutanağın sistemde görünmemesi halinde beyanlı ödeme adımı kullanılmalıdır), Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimlerine ya da söz konusu cezayı tahsile Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca yetkilendirilen bankalara ve PTT birimlerine ödenebilir.

Yabancı ülke sürücülerine uygulanan cezalar yurt içinde ödenmemişse Türkiye'den çıkış sırasında gümrük saymanlıklarına da ödenebilir. Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağına karşı, yüzüne bildirme veya tebliğ tarihinden itibaren 15 (on beş) gün içinde sulh ceza hakimliklerine, trafik idari para cezasının verildiği işlem kapsamında aynı kişi ile ilgili olarak idari yargının görev alanına giren kararların da verilmiş olması halinde (trafikten men veya sürücü belgelerinin geri alınması gibi.) idare mahkemelerine başvuruda bulunulabilecektir. 

Bu süre içinde başvuruda bulunulmadığı takdirde ilgili Trafik idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi halinde, cezadan yüzde 25 oranında indirim yapılır Cezaya muhatap olanın ekonomik durumunun müsait olmaması ve 1 (bir) ay içerisinde ilgili vergi dairesine müracaat etmesi halinde, vergi dairesince ilk taksiti peşin, kalan üç taksiti de bir yıl içinde ve dört eşit taksitte ödenmesine karar verilebilir. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi durumunda, idari para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilir. Şeklindedir.