TÜKETİCİ HAKLARI BİLİNCİ

Tüketici Hakları bilincinin oluşturulmasına yönelik 5 bin tüketiciye eğitim ve seminerler düzenlendi.

Tarih: 25.08.2023 23:40 Güncelleme: 26.08.2023 13:27
TÜKETİCİ HAKLARI BİLİNCİ

www.erzurumgunebakis.com / Sedanur Bingöl 

Tüketicinin bir mal, hizmet alırken sahip olduğu haklar bağlamında, Erzurum’da Tüketici Hakları bilinci ne denli oluşturulmuştur? Sorularını yanıtlayan ve konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Tüketiciyi Koruma Derneği başkanı Gamze İspirli, “Tüketici Hakları, Anayasanın teminatı altına alınmıştır ve bu konuda kanun çok büyük yetkiler veriyor, önemli olan haklarımızı bilmek” ifadelerini kullandı. 

İspirli, “Anayasamızda Tüketicinin Korunması Özellikle Anayasanın 170. maddesinde yer alan devlet tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu gelişimlerini teşvik eder hükmüyle, devlet güvencesine alınmıştır. Gerek alınan hüküm gerekse 1987 yılında Avrupa topluluğuna yapılan tam üyelik başvurusundan sonra topluluk mevzuatına uyum çerçevesinde tüketicinin korunmasına ilişkin düzenlemeler Avrupa toplumunu tüketici odaklı yaklaşımı, tüketiciyi koruma politikaları ve Türk tüketicisinin yaşadığı sorunlar dikkate alınarak 1995 yılında 4.077 sayılı kanun yürürlüğe girmiştir. Kanun, 14 Mart 2003 tarihinde toplumsal bir mutabakat ile değişikliğe uğrayarak AB normları getirilir ve kanun 2014 yılı mayıs ayında yeniden düzenlenerek 6502 sayılı kanun yürürlüğe girmiştir. 6502 sayılı kanunda tüketici, malın teslimi tarihinden itibaren  6 ay içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Getirilen 6502 kanunundan sonra da tüketici bilincini eskiye göre bir artış göstermiştir. "

 

TÜKETİCİLER HAKLARINI ARAMA KONUSUNDA DAHA BİLİNÇLİ 

Tüketicilerin haklarını arama konusunda eskiye oranla daha duyarlı olduklarını belirten Tüketiciyi Koruma Derneği başkanı Gamze İspirli, tüketicilerin hakları doğrultusunda bilmedikleri veya çok az bilinen konulardan ilkinin servis süresi olduğunu söyledi. 

İspirli, “Eskiden basit konular hakkında şikâyetler alınıyorken şu an daha çok yaşam standardını yükseltmek konusunda ve evrensel konular bazında yaşanabilir kent, hava kirliliği gibi evrensel tüketici hakları konusunda hak arama niteliği taşıyan başvurular alıyoruz. Tüketicilerin haklarını arama konusunda eskiye oranla daha duyarlı olduklarını, evrensel tüketici hakları bilincinin arttığını ifade edebilirim.  Bu konuda 2017’den bugüne kadar dernek olarak üzerimize düşeni yaparak, 5 bin tüketiciye eğitimler, konferanslar ve bilinçli tüketim seminerleri düzenledik, düzenlemeye de devam ediyoruz. Bu bağlamda Aile Ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüyle ‘de aile ve alışveriş modülünde eğitimler vermeye devam ediyoruz. Eğitmelerimizde hedef kitlemiz her kesime hitap etmektedir çünkü tüketici hakları, toplumun tamamının bilmesi gereken bir konu. Her hedef kitlenin farklı bir eğitim talebi oluyor bizlerde o doğrultuda eğitimleri vererek Tüketici hakları bilincinin artmasına katkı sağlıyoruz.  İlerlediğimiz bu yolda çok büyük başarılar elde ettiğimizi açıkça belirtebilirim çünkü geçmişe göre tüketicimiz konuyla alakalı daha çok şey biliyor, daha bilinçli, hak arama noktasında daha duyarlı olduğu bariz bir şekilde görebiliyor. Önceden sadece ayıplı bir mal için gelen insanlar günümüzde haklarının daha çok olduğunun farkında olarak, yaşam standardının yükseklerde olması gerektiğini bilerek başvuruları gerçekleştiriyor. Bizlere gelen şikâyetler doğrultusunda en sık yapılan başvuru ayıplı mal konusunda olduğunu ifade ederken, Tüketicilerin hakları doğrultusunda bilmedikleri veya çok az bilinen konulardan ilkinin servis süresi olduğunu da belirtebilirim. Bu bağlamda bilmeyenler için buradan aktarabilirim ki, garanti süresi içerisinde servise giren ürün 20 iş günü içerisinde onarılmak zorundadır onarılmadığı durumlarda ise 20 iş günü içerisinde ürünü telafi edecek başka bir ürün vermelidir telafi ürünü vermedikleri takdirde de kanun geniş yetkiler verir ve para iadesi hakkı doğar, kişiyle alakalı sorun olmamışsa yenisiyle değişme hakkı doğar. Bir başka konu ise yüz yüze satış yoluyla alınan ürünün ayıplı değilse, deformesi yoksa değişim ya da iade talep edemez böyle bir hak söz konusu değildir. Bu hak ancak ve ancak internet üzeri alışverişlerde ve mesafe yolu satışlarda mümkün olabiliyor."