Tüm Yönleriyle Koruyucu Aile Nedir?

Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koruyucu aile projesini tüm yönleriyle Günebakış Gazetesi’ne anlattı.

Tarih: 10.10.2023 20:00
Tüm Yönleriyle Koruyucu Aile Nedir?

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet YILMAZ 

Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkilileri, koruyucu aile projesini tüm yönleriyle maddeler halinde ele aldılar. 

Sırasıyla, korunmaya ihtiyacı olan çocukların kim olduğu, çocukların neden koruma altında alınması gerektiğini, koruyucu aile sisteminin ne olduğunu ve daha birçok soruyu yanıtladılar.

Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü güncel olarak 49 aile yanında 61 çocuk koruyucu aile hizmetinden faydalanıyor.      

Korunmaya İhtiyacı Olan Çocuk (KİOÇ) Kimdir?

“5395 Çocuk Koruma Kanuna göre: 18 yaşını doldurmamış bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan, ihmal veya istismar edilen ya da suç mağduru çocuklardır.”

Çocuklar Neden Korunma Altına Alınır?

“Risk altında olan ve korunmadığı takdirde içinde bulunduğu şartlardan daha kötü durumlara sürüklenme ihtimali olan çocuklar, sosyal devlet olmanın bir gereği olarak korunma altına alınır. Amaç çocuğun üstün yararı adına haklarını güvence altına almaktır.”

Koruyucu Aile Sistemi Nedir?

“Çeşitli nedenlerle öz ailesi yanında bakımları bir süre için sağlanamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.”

Neden Koruyucu Aile?

Çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için; 

  • Kendilerini koruyacak, 
  • Sevecek, 
  • Destekleyecek, 
  • Güven sağlayacak 
  • Maddi gereksinimlerini karşılayacak sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. 

Kimler Koruyucu Aile Olabilir?

“Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup Türkiye’de sürekli ikamet eden 25-65 yaş aralığında bulunan en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olan, düzenli gelire sahip olan, evli ya da bekâr çocuk sahibi olan ya da olmayan kişi veya kişiler Koruyucu Aile olabilir. Çocuğa kanunen bakmakla yükümlü öz anne-baba ya da vasi dışındaki herkes koruyucu aile olmak üzere Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerinde bulunan Koruyucu Aile Birimlerine başvurabilir.”

Süreç Nasıl Başlar ve Nasıl Devam Eder?

“Koruyucu aile adayı, İl Müdürlüğümüze bağlı Koruyucu Aile Birimimize başvuru yapar. Koruyucu aile adayı ile evrak tamamlama işlemi sonrasında 3 hafta aralıklarla 5 görüşme yapılır. İlgili görüşmelere istinaden ailenin uygun olup olmadığına karar verilir. Uygun görülmesi halinde aileye koruyucu aile statüsü verilir. Koruyucu aile adayı ile çocuk tanıştırılır ve uyum süreci başlar. Koruyucu Aile ve                 İl Müdürlüğü arasında valilik onayı ile koruyucu aile sözleşmesi imzalanır.” 

Koruyucu Ailenin Yükümlülükleri Nelerdir?

  • Çocuğun öncelikle fiziksel ve psiko-sosyal gelişiminin sağlıklı olabilmesi için gerekli koşulları sağlamak,
  • Çocuğun eğitim ve öğretimi veya meslek sahibi edindirilmesi için gerekli çabayı göstermek, 
  • Çocuğun karşılanabilir nitelikteki ihtiyaç, istek ve beklentileri ile çocuğu ilgilendiren kararlarda düşüncesini almak.
  • Çocuğun; anne, babası ve diğer yakınları ile koruyucu aile birimince uygun görülen yer ve zamanda görüşmesini sağlamak.
  • Çocuğun devam edeceği okul, katılacağı kurs, sağlık gibi hayatını etkileyen, değiştiren konularda sorumlu sosyal çalışma görevlisi ile birlikte karar almak.
  • Periyodik izlemleri ve mesleki yönlendirmeleri kabul etmek, koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarının uygulanması için uygulama planı doğrultusunda işbirliği yapmak.