Türk - Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Kürkçüoğlu önerdi: ?Müslüman Türk Soykırımı Günü olarak kabul edilmeli?

Atatürk Üniversitesi Türk - Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, 25 yıl önce yaşanan Hocalı Katliamı ile ilgili değerlendirmelerini gazeteniz GÜNEBAKIŞ´A paylaştı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Türk - Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Kürkçüoğlu önerdi:  ?Müslüman Türk Soykırımı  Günü olarak kabul edilmeli?

Günebakış/Nesrin ÇETİNKAYA

Bundan tam 25 yıl önce Azerbaycan´ın Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı kasabasının, yaşanan katliamla birlikte haritadan silindiğini söyleyen Atatürk Üniversitesi Türk - Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, Ermeni taşnak çeteleri tarafından 26 Şubat 1992´de işlenen bu vahşet gününün Müslüman Türk Soykırım günü olarak tüm dünyada kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

HOCALI´DA BİR İNSANLIK DRAMI YAŞANDI

26 Şubat günü tarihe kara bir leke sürüldüğünü ve insanların hunharca katledildiğini kaydeden Kürkçüoğlu, ?26 Şubat 1992 tarihinde bundan tam 25 yıl önce Azerbaycan Karabağ bölgesinin önemli stratejik konuma sahip olan Hocalı kasabasında bir insanlık dramı yaşandı. 25´i 26 Şubat´a bağlayan o gecede kadınlar, çocuklar ve yaşlı ihtiyarlardan oluşan 613 Azerbaycan Türk´ü savaşta hiçbir zaman ilgi ve alakaları olmayan bu masum insanlar Ermenilerin taşnak çeteleri tarafından hunharca katledilmişlerdir. Özetle 26 Şubat 1992´de Hocalı ?da bir insanlık dramı yaşanmış ve insanlarımız alçakça katledilmiştir.  Bütün dünyanın gözü önünde işlenen bir katliamdır bu. Katliamdan üç gün sonra şehit kameraman Cengiz Mustafayev bu bölgeye yabancı basın mensuplarını, yabancı gazetecileri götürmüştür. Bütün dünyanın gözü önünde Hocalı ´da ki Müslüman katliamını ve katliamın derin izlerini ibretle izlemişlerdir? ifadelerine yer verdi.

HOCALI KATLİAMLA HARİTADAN SİLİNDİ

Ermeni taşnak çeteleri tarafından yapılan katliamda kadın, çocuk, yaşlı ayırt edilmediğini vurgulayan Kürkçüoğlu, bu katliamla Hocalı kasabasının harita üzerinden silindiğine dikkat çekti.

Katliamın ağır bilançosuna değinen Kürkçüoğlu, ?613 Azerbaycan Türk´ü 103´ü kadın,63 tanesi ise çocuktu katledilenlerin. Bin 500 tane ise kayıp var. 500´e yakın bir sayıda ise o dönemde esir düşenler var. Esir düşenler ve kaybolanlar var ve durumları belli değil. Özetle Ermeniler Hocalı kasabasını bu katliamla, bu vahşetle haritadan sildiler? diye konuştu.

KATLİAMA ERMENİLERDE TEPKİ GÖSTERDİ

Bu insanlık dramını batılı gazetecilerinde sık sık gündeme getirdiğini vurgulayan Kürkçüoğlu, Hocalı Katliamına bazı Ermeni kesimlerinden de tepkiler geldiğine değindi.

O dönemde katliama sessiz kalanların yanı sıra tepki gösterenlerinde olduğunun altını çizen Kürkçüoğlu, ?Hocalı katliamı batılı gazetecilerin ve yazarlarında sık sık gündemlerinde yer alan bir konu. Ve hatta Ermeniler dahi bu noktada tepki göstermişlerdir.  Hocalı´da ki bu Müslüman ahalinin katledilmesine Ermeniler tepki göstermişlerdir. Bunlardan birini örnek verecek olursak o dönemde bir Ermeni vatandaşı Daud Kheyriyan, bir kitap yazıyor, kitabın adı da Haçın Hatırı İçin. Bu kitapta kendi anlatımıyla diyor ki, 2 Mart 1992 tarihinde Hocalı´ya yakın bir bölgede 100´e yakın Azerbaycan Türk´ünün katledildiği bir alana 8-10 yaşlarında bir kız çocuğu getirdiler. Kız çocuğu kolundan ve bacağından yaralıydı. Ağrısı sızısı fazlaydı. Feryat figan bağırıyordu bana yardım edin ey insanlar bana yardım edin.  Daud Kheyriyan´ın ifadesiyle bir Ermeni askeri o kız çocuğunu, Azerbaycan balasını tutup diğer cesetlerin üzerine fırlattı. Alanı olduğu gibi taradılar. O kız çocuğunu diyor feryatları bugün hala kulaklarımda çınlıyor. Taşnak çeteleri Şuşa´ya dönerken ben diyor utancımdan ülkemi terk etmek ve gidip Beyrut´a yerleşmek zorunda kaldım. Bunlarda bu katliamın en net kanıtlarıdır, ispatıdır? şeklinde konuştu.

BATILI EMPERYALİST DEVLETLER KATLİAMA SEYİRCİ KALIYOR

Hocalı ?da bir katliam yapıldığını fakat batılı emperyalist devletlerin buna seyirci kalmakla yetindiğini belirten Kürkçüoğlu, 26 Şubat 1992 tarihinin tüm dünyada  Müslüman Türk Soykırımı günü ilan edilmesi yönünde de bir öneride bulundu.

Dünyanın Hocalı katliamıyla ilgili sessiz kalmaması gerektiğine değine Kürkçüoğku, ? Hocalı´da bir katliam yapılmıştır, ama bugün maalesef batılı emperyalist devletler Hocalı katliamına seyirci kalmaktadır.  Bizzat kendi yazarları, muhabirleri, gazetecileri, basın mensuplarının gözlemlediği ve şahit oldukları bu hadise elbette ki 25 yıl önce de, bugün de biz Türkleri derinden yaralamaktadır. Bir katliam yapıldı evet bu yüzden 26 Şubat 1992 tarihini dünyada Müslüman-Türk soykırımı günü olarak kabul etmek gerekir. Birleşmiş Milletler ´in de bu konuya sessiz kalmaması gerekmektedir. Mutlaka bu tarihin dünyada Azerbaycan Türklerine, Hocalı Müslümanlarına yönelik yapılan katliam günü olarak ilan edilmesi gerekir. Burada en önemli nokta budur. Ve benim en önemli önerimde Dünya Soykırım Gününün ilan edilmesi olacaktır? dedi.