Türkiye'de en çok komşuya sahip il Erzurum

Erzurum 25.330 kilometrelik yüz ölçümü ve 9 komşu ili ile en çok komşusu olan il konumunda. İşte Erzurum'un komşu iller haritası...

Tarih: 31.12.2021 19:14
Türkiye

Sinan AYDIN

Erzurum Türkiye'de en çok komşuya sahip iller sıralamasında ilk sırada yer alıyor. Erzurum 25.330 kilometrelik yüzölçümü ve 9 komşu ili ile en çok komşusu olan il. Yüzölçümü ile Konya, Sivas ve Ankara'nın ardından 4. il olan Erzurum, 9 komşu ile ile yine 9 komşu ile sahip olan Ankara ve Konya ile Türkiye'de birinciliği paylaşıyor. 2 komşu ile sahip Hakkari, Kırklareli, Iğdır ve Yalova ise komşusu en az olan iller arasında yer alıyor. İşte Erzurum'un 9 komşu ili: 1. Bayburt, 2. Erzincan, 3. Bingöl, 4. Muş, 5. Ağrı, 6. Kars, 7. Ardahan, 8. Artvin, 9. Rize.

TÜRKİYE İLLERİNİN KOMŞULUK ÇİZELGESİ

İstanbul’un iki komşusu var: Tekirdağ ve Kocaeli. Buna karşılık daha merkezi bir yerde olan Ankara’nın coğrafi komşusu daha çok: Konya, Kırşehir, Çankırı, Eskişehir, Bolu, Aksaray, Kırıkkale. En çok komşusu olan iller dokuzar komşuyla Konya ve Erzurum. Bunların ardından gelen Bolu, Yozgat, Sivas, Erzincan ve Diyarbakır’ın sekizer komşusu var. Yalova ve Hakkâri’nin ikişer, Kilis’in ise sadece bir komşusu var. İllerin ortalama komşu sayısı 4,86. Bu çizge kendi başına çok önemli bilgiler vermez. Vilayet sınırları bir ölçüde tarihsel dinamiklerle belirleniyor olsa da, çoğunlukla keyfe keder şekilde, veya iktidarların oy toplama arzusuyla çizilmiş olduğundan, komşuluk analizi çok derin bir anlayış getirmeyecek. Ama eğlence için bu ağın özelliklerine bakabiliriz.