?Türkiye´nin kurban ihtiyacını Erzurum karşılıyor?

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, ?Erzurum, kurbanlık hayvan bağlamında Türkiye´yi besleyen ana illerden biri? dedi

Tarih: 01.01.0001 00:00
?Türkiye´nin kurban ihtiyacını Erzurum karşılıyor?

 

Nesrin Çetinkaya

Daha önce Erzurum´da, Aziziye, Palandöken ve Yakutiye ilçeleri sınırlarında kurban pazarlarının kurulacağını duyuran İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, mezbanelerde, hayvan pazarlarında yapılan hazırlıkları ve kurban sevkleri için alınan yoğun önlemleri GÜNEBAKIŞ´a paylaştı.

Erzurum´un kurbanlık hayvan bağlamında Türkiye´yi besleyen ana illerden biri olduğunun kaydını düşen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, kurban döneminde ilden yaklaşık 51 Bin büyükbaş, 38 Bin küçükbaş hayvanın diğer illere sevk edildiğini, aynı zamanda 25 bin büyükbaş, 13-15 bin civarında ise küçükbaş hayvan kesiminin yapıldığı bilgisini paylaştı. Kurban Bayramına az bir süre kala mezbahanelerde ve hayvan pazarlarında oldukça yoğun önlemler aldıklarını belirten Akar, hayvanlarda gerekli aşılamaların yapılmaması durumunda kurban sevkine kesinlikle müsaade etmeyeceklerini vurguladı. Kurban Komisyonu tarafından hayvan satış noktalarının belirlendiğini bildiren Akar, vatandaşlardan özellikle kurban sevklerinde herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için mutlaka pasaportlarını yanlarında bulundurmalarını ve kesinlikle veteriner sevk raporu olmadan yola çıkamamalarını talep etti.

?AŞILAMALAR YAPILMADAN KURBAN SEVKİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ?

Küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda yapılan aşılamaların eksik olması durumunda kurban sevkine kesinlikle izin vermeyeceklerinin altını çizen Akar, ?Malum Erzurum ilimizin özellikle hayvancılık potansiyeli oldukça yüksek. Özellikle kurban bağlamında da Türkiye´yi besleyen ana illerden biri de Erzurum´dur. Yaklaşık 51 Bin büyükbaş, 38 Bin küçükbaş ilimizden diğer illere kurban döneminde sevk yapılıyor. Dolayısıyla bu küçük bir rakam değil. İlimizde yine yaklaşık25 bin büyükbaş, 13-15 bin civarında da küçükbaş yine kesimi yapılıyor. Bunlar çok yüksek rakamlardır. Bu bağlamda bizlerde bu sürece hazırlanmak adına yoğun faaliyetler yürütüyoruz. Bu faaliyetler kapsamında öncelikle aşılama programlarımızı şuanda, özellikle İlkbahar Şap aşılama kampanyamızı, LSD aşılmalarımızı tamamlamaya çalıştık. İlkbahar şaplama kampanyasını bitirdi. Yaklaşık 700 bin civarında şap aşısı yaptık, 510 binin üzerinde LSD, çiçek aşısı yaptık. Özellikle kurban döneminde kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanların mutlaka en az 30 gün önceden çiçek aşısını, LSD aşısını, 21 gün önceden büyükbaşlarda şap aşısını yaptırılmış olması gerekiyor. Küçükbaş hayvanlarda ise en az 15 gün önceden PPR aşısının yapılmış olması gerekmektedir. Bu aşılamalar yapılmadan kurban sevkine müsaade etmeyeceğiz? ifadelerini kullandı.

AKAR´DAN VATANDAŞLARA UYARI

Kurban sevki için vatandaşların pasaportlarını ve veteriner sevk raporlarını yanlarında bulundurmaları konusunda uyarılarda bulunan Akar, ? Bunun yanında kurban sevki için gelecek vatandaşlarımızın mutlaka pasaportlarını getirmesi gerekiyor. Yapılan aşılamalar sistemde kayıtlı olarak gözükecek. Bizde normal göz muayenesini yapıktan sonra sevklerine izin vereceğiz. Bu noktada tüm çiftçilerden talebimiz kesinlikle veteriner sevk raporu olmadan yola çıkmasınlar. Çünkü sevk raporsuz giden hayvanlar yolda yakalandığı zaman hem hayvan sahibine, hem de araç sahibine mağduriyet yaratır. Dolayısıyla hiçbir çiftçimizin mağdur olmamasını istiyoruz.  Bu konuda vatandaşlardan, çiftçilerimizden hassas ve dikkatli davranmalarını istiyoruz? dedi.  

TRAKYA´YA YAPILACAK SEVKLER İÇİN YOĞUN ÖNLEM

Trakya´da şap hastalığının olmaması nedeni ile buradan sevk edilecek hayvanların hastalık bulaştırmaması için yoğun tedbirlere tabi tutulduğunu belirten Akar, ?Bunlarının yanı sıra Trakya´ya sevk yapılıyor. Trakya´ya yapılacak sevklerde farklı bir işlem uygulanıyor. 3 ay önceden vatandaşın bize müracaat edip, bizim o hayvanlardan kan serumu almamız lazım. Kan serumunda hayvanlarının aşılarının yapılıp yapılmadığına bakıyoruz. Bunun yanında 10 metre çevresinde ki alanda şap aşısının görülmemesi lazım. Ancak bu şartlarda Trakya´ya sevk gerçekleştirebiliyoruz. Trakya için bu özelliklerin geçerli olmasının nedeni ise, orada şap hastalığı yok. Dolayısıyla oraya şap hastalığını bulaştırmamak adına yoğun önlemler alarak çok dikkatli bir şekilde sevk gerçekleştirmeye çalışıyoruz? diye konuştu.