Türkiye’nin Karateci Fabrikası Erzurum

Türkiye Karate Federasyonu Erzurum İl Temsilcisi Muhammet Çelebi, karate ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tarih: 10.10.2023 20:50
Türkiye’nin Karateci Fabrikası Erzurum

www.erzurumgunebakis.com/ Halil İbrahim Aktaş 

Türkiye Karate Federasyonu Erzurum İl Temsilcisi Muhammet Çelebi, yaklaşık 30 yıldır karatenin içinde olduğunu ve Milli Takım’da da görevlerde bulunduğunu söyledi. Çelebi, Erzurum’da 400 aktif lisanslı sporcu bulunurken, 60’a yakın da Olimpiyat, Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında başarı elde etmiş milli sporcunun bulunduğunu aktardı.

Olimpiyatlarda, Dünya Şampiyonalarında ve Avrupa Şampiyonalarında Derece Alan 60 Sporcu

“Yaklaşık olarak 30 yıldır karate sporu ile uğraşıyorum. Milli Takım’da görevlerim oldu. Halen daha yine sporcu yetiştiriyoruz. Erzurum’da 400’e yakın aktif lisanslı sporcumuz var. Erzurum’da Yakutiye Spor Salonu’nda, Palandöken Spor Salonu’nda ve özel spor kulüplerinde karate çalışmalarımız devam ediyor. Erzurum’da yaklaşık 60’a yakın da milli sporcumuz var. Avrupa, Dünya ve Olimpiyat dereceli birçok uluslararası dereceye sahip birçok sporcumuz var. Tabii ilimizdeki bu tarz sportif faaliyetleri artırmak için, siyah kuşak 1. dan adaylarına da antrenörlük kursları açtırıyoruz. Onları da inşallah kısa sürede antrenör yapma hedefindeyiz. Erzurum’da bu şekilde karatede gelişim sağlıyoruz. Erzurum’da şu anda 10 spor kulübü, karate branşında faaliyetini sürdürüyor. Tabii bunlardan da 8-9 tane antrenörümüz var. Dönüşümlü olarak kulüplerde sporcuları var. Bu şekilde faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz.  Yaklaşık 8 antrenörümüz var. 3 antrenörümüz Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nde görevliler. Diğer 5 antrenörümüz de ilimizdeki özel kulüplerde faaliyetlerini devam ettirmekteler.” 

Sponsor Desteği Zayıf

“Karatede sponsor desteği maalesef zayıf. Tabii iş insanları hayat pahalılığından dolayı fazla destek sunamıyorlar.” 

Erzurum’da Uluslararası Palandöken Karate Şampiyonası

“Biz ilimizde yaklaşık olarak 13-14 sezon uluslararası Palandöken turnuvası yaptık. Belediyeden ciddi manada destekler gördük. Fakat son zamanlardan değişen maliyetlerden dolayı, yurtdışından sporcuları buraya getirip, ağırlamanın maliyetinin artmasından dolayı son 3-4 yıldır bu turnuvaya ara verdik. İnşallah ilerleyen dönemlerde Palandöken Karate Turnuvası’nı tekrardan yapmayı planlıyoruz.” 

Spor Sayesinde Çocuklar Özgüven Kazanıyorlar

“Karateye ilgi, eskiye nazaran biraz daha fazla. Velilerimiz artık bilinçlendi. Spor sayesinde de çocukların özgüveninin gelişebileceğini, toplumda ifade edebileceklerini, daha net bir şekilde anlamaya başladılar.” 

Karate Bütün Kas Gruplarının Gelişimine Fayda Sağlıyor

“Bir de karate sporu bütün kas gruplarını geliştiriyor. Özellikle sporcular hem fiziksel hem zihinsel gelişim elde ediyorlar. Bu da çocuklara inanılmaz bir şekilde güç kazanımı sağlıyor. Veliler artık bu bilinçle çocuklarını 7-8 yaş itibari ile karate salonlarına vermeye başladılar.”

Jimnastik Sporuna Giden Sporcuların Daha Esnek Oluyorlar

“Tabii öncesinde jimnastik sporuna giden sporcularımız biraz daha esnek oluyorlar. Biraz daha motorik özellikleri geliştiği için karate ve diğer branşları yapmalarını biraz daha kolaylaştırıyor.” 

Okullarda da Bu Potansiyeli Yaymamız Gerekiyor

“Okullarda biraz daha bu potansiyeli yaymamız gerekiyor. Okullar ile koordineli çalışmamız gerekiyor. Tabii bu noktada da antrenör sayımızın daha yüksek olması gerekiyor. 7-8 antrenörümüz bulunuyor. Antrenör sayımızı yükseltirsek, inşallah okullarda da yaygınlaştırıp oralarda da karateye başlayabiliriz.”