Türkülerde bile ismi geçiyordu ama...

Geçmiş günlerde evlerin, mutfakların vaz geçilmezi olan elekler artık ismi bile bilinmiyor. Hatta bazı türkülere konu bile olmuştu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Türkülerde bile ismi geçiyordu ama...

Özellikle geçim kaynağı tarım olan Erzurum´da önceden her evde kullanılan elekler artık bitti. Mazi için hazırlanan şark köşelerinde süs eşyası olarak kullanılmaya başlayan elekler, artık hatıralarda kaldı. bazı köy evlerinde halen daha kullanılsa d ainsanlığın çoğunun hafızaların silindi bile.

ÖZLENİYOR AMA KULLANILMIYOR

Başta un olmak üzere değişik ürünlerin elenmesinde kullanılan elekler, geçmişin özlem duyulan hatıraları arasında kaldı. Zamana karşı ayakta duramayan eleklerin işlevini kaybetmesiyle beraber bu işten ekmek yiyenler de zarar gördü. Şark köşeleri olmasa elek nedir kimsenin bilmeyeceği, hatta unutacağı zamana gelindiğini söyleyen Elek ustası Mehmet Bayram, sektörde faaliyet gösteren son ustalardan bisisi olduğunu belirtti.

KIRSALDA BİR İKİ

Erzurum´un son elek ustası olarak kendini yine elek sektörüyle idame etmeye çalışan Mehmet Bayram, eski hareketli günleri htırlayarak elek sektörünün son durumunu anlattı. Esnaf Bayram, ?Gürgen ağacı ve teli kullanarak değişik ebatlarda elek üretiyorum. Elek denildiği zaman akla ilk un eleği geliyor. Özellikle mutfakların vaz geçilmezi elekler, halen bazı köylerde ve kırsal kesimlerde çok nadide olsa kullanılıyor. Şehir hayatlarında ise elekleri süs eşyası olarak kullanıyorlar. Şark köşelerini süsleyen malzemeler arasında elek artık yerini aldı.? dedi.

TEK KALAN MESLEK

Çok eski zamanlardan beri elek üretim işi yaptığını söyleyenesnaf Bayram, ?44 yılı aşkındır bu elek imalat işini yapıyorum. Eskiden eleğe çok rağbet vardı. Ancak şimdi işler tersine döndü. Erzurum´da elek yapan benden başka kimse kalmadı. Neden uğraşsınlarki, sonuçta piyasası olmayan bir sektör haline geldik.? diye konuştu.

YAVAŞ YAVAŞ SESSİZLİK

Mesleğin kendisiyle beraber Erzurum´da tamamen biteceğini belirten usta Bayram, ?3-4 defa kendime işi öğrenmek için çırak aldım. Ancak hiçi biri durmadı, hepsi kaçtı gitti. Onları suçlayamam, sonuçta bu meslekte bir gelecek yok. Ben ve eleklerim, bir zamanın son demleriyiz.? şeklinde konuştu.

ÖLÜ YATIRIM

Mehmet Bayram dükkânının başında olmadığı zamanları ise üniversite okuyan oğlu Vural ilgileniyor. Babasının mesleğini devam ettirmek gibi bir planı olmayan Vural Bayram, ?Sektörün durumu acı içinde. Devam ettirmek çokta kolay değil. Farklı jenerasyonlar düşünülerek belki sektör normal seyrinde devam edebilir. Geleceğe aydınlatmak için fikirler gerekir, yenilenmek, ayak uydurmak gerekiyor. Eğer öyle bir çalışma yapılıp sektör gelecek vaat ederese neden devam ettirmeyim.? sözlerini kullandı.