TYP BAŞVURULARI BAŞLADI

Toplum Yararına Programlar (TYP) başvuruları başladı.

Tarih: 28.08.2023 18:17
TYP  BAŞVURULARI BAŞLADI

www.erzurumgunebakıs.com / Rabia Aslan Karakaş 

İŞKUR tarafından, işsizlerin çalışma alışkanlığını ve disiplininden uzaklaşmamaları amacıyla uygulanan Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP), işsizlerin ekmek kapısı olmaya devam ediyor.

Erzurum’da TYP kapsamında istihdam edilenleri aktaran Türkiye Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Erzurum İl Müdürlüğü yetkilileri, TYP başvuruların başladığını söyledi.

Yetkililer,”  Toplum Yararına Programlar; afet, salgın, acil durum dönemlerinde ve diğer mücbir sebeplerde kamu hizmetlerinin desteklenmesi yoluyla özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellemek ve bu kişilere geçici gelir desteği sağlamak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında İŞKUR ile kamu kurum ve kuruluşları işbirliğinde düzenlenen programlardır.  Katılım şartları ve diğer tüm şartlara ilişkin bilgi ve belge kontrolünden yüklenici sorumludur. Yüklenicinin bu sorumluluğunu yerine getirmemesinden dolayı oluşabilecek her türlü fazla veya yersiz ödeme, yasal faizi ile birlikte yükleniciden tahsil edilmektedir. Yüklenicinin katılımcılar için vergi ve sosyal güvenliğe ilişkin ödemeleri ilgili kurumlara yapmaması durumunda yükleniciye süreli ihtarda bulunulmakta, verilen süre içerisinde ilgili ödemelerin yapılmaması durumunda yüklenici kurum ile düzenlenen tüm TYP’lerin sonlandırılarak yükleniciye yirmi dört ay süreyle yasaklılık uygulanmaktadır. İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde, yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesidir. Özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla İŞKUR tarafından uygulanan programlardır. TYP uygulama süresi, her bir program için en fazla 9 aydır. TYP’de haftalık çalışma süresi en fazla kırk beş saattir. Bu program ile istihdam edilenlerin asgari ücret, vergi ve sosyal güvenlik prim giderleri karşılanmaktadır. Başvuru ekranı üzerinde TYP numarası, uygulama alanı, başvuru başlangıç-bitiş tarihi, başvuru yapılacak il, başvuru yapılacak ilçe, TYP başlangıç ve bitiş tarihi gibi bilgileri girerek arama yapabiliyorsunuz.”