ÜÇ KÜMBETLER’E SAYGISIZLIK

Ancak Erzurum’un önemli tarihi eslerinden biri olan Üç Kümbetlerle ilgili kimlik bilgilerinin yer aldığı tanıtıcı levhalarının kırılması yerli ve yabancı turistler tarafından büyük tepkilere neden oldu.

Tarih: 24.05.2023 18:06
ÜÇ KÜMBETLER’E SAYGISIZLIK

www.gunebakiserzurum.com / Rabia ASLAN KARAKAŞ

Erzurum'un en bilindik tarihi yapıları arasındaki Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese'nin güneyinde bulunuyor. Kümbetlerin en büyüğünün Emir Saltuk'a ait olduğu ve 12. yüzyıl veya 14. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin ediliyor. 

Kümbetlerin tanıtıcı levhalarının hasar görmesiyle, Erzurum’un en eski tarihi yapılarından olan Üç Kümbetler’i, tanımak isteyen yerli ve yabancı turistler kümbetler hakkında bilgi edinmekte zorluk çekiyor. Erzurumlu vatandaşlar da bu duruma çok ciddi tepkiler gösteriyor.

Vatandaşlar, “Bu kümbetler bizim tarihimizin simgesidir. Buraya gelenlerin ilk ziyaret ettiği yerlerin en başında yer alır. Ama bu kümbetlerin ne olduğunu neye yaradığını insanlar bilmediği sürece kümbetlerin hiçbir anlamı kalmıyor. Buralar eskiden yıkık ve harap haldeydi. Büyükşehir Belediyesi buraları düzeltti. Restorasyon yaptı ve şimdi çok daha güzel bir görüntüsü var. Ancak söylediğim gibi bu kümbetlerin, kimin tarafından ne zaman ve ne amaçla yapıldığını buraya gelen insanlar bilmediği zaman gerçekten hiçbir anlamı kalmıyor. Burası ekonomik anlamda da Erzurum’a katkı sağlayan bir yer. Büyükşehir Belediyesi’nden bu tarihi eserlere daha fazla önem göstermelerini istiyoruz. Pencerelerden bakıyoruz bazen içerisi alkol şişeleri ile dolu. Bunun gibi mükemmel eserlere böyle bakılması bizi üzüyor. Bunlar bizim manevi eserlerimiz ve manevi eserlerimize göz bebeğimiz gibi bakmak zorundayız. Biz bunun bu kadar farkındayız ve aynı farkındalığı yetkililerden de bekliyoruz. Sadece üç kümbetler değil daha birçok yerde böyle ne olduğu bilinmeyen araştırılmamış tarihi yerler var. Bu yerlerin ne olduğunu bu memleketin insanı olduğumu halde biz bile bilmiyoruz. Söylediğim gibi Büyükşehir Belediyesi’nden bu konuyla daha çok ilgilenmesini istiyoruz. Bu eserlerin korunmasını bizden sonra ki kuşaklara da olduğu gibi bilinir bir şekilde aktarılmasını istiyoruz ve bir an önce bu levhaların tamir edilmesini istiyoruz.”