Uçar´dan diyabet bilgilendirmesi

Erzurum İl Halk Sağlığı Müdürü Mahmut Uçar, eğitim, egzersiz, sağlıklı beslenmenin yanı sıra, doğru ilaç kullanımının diyabetle mücadelenin temel taşları olduğunu belirtti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Uçar´dan diyabet bilgilendirmesi

Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabete karşı önemli mücadeleler veriyor. 2016 yılı başından bu yana birçok kurum ve kuruluşta diyabet ölçümleri ve bilgilendirmelerde bulunarak diyabete karşı mücadelesini sürdüren kurum, sağlıksız sonuçlar elde etti

Diyabetin tehlikesine dikkat çeken İl Halk Sağlığı Müdürü Mahmut Uçar, tedavinin önemine değindi. Uçar, ?İnsülinin salgılanamaması ya da etkisiz kalması ile hücrenin enerjisini karşılamak gibi çok önemli bir görevi olan şeker(glukoz) hücreye giremez. Hücreye giremeyen bu şeker kanda birikir. Kanda normal bulunması gereken miktardan daha fazla oluşur ve bu da bütün hücrelere zarar verir. Fazla şeker vücutta zehir gibidir, şeker hastalığı aileden gelen (kalıtsal) ve çevresel faktörlere bağlanmaktadır. Şeker hastalığı ile mücadelede, eğitim, egzersiz, sağlıklı beslenme, doğru ilaç kullanımı büyük önem taşır. Tedavinin başarıya ulaşabilmesi adına şeker hastalığı olan yani diyabetli kişilerin bu 4 temel noktaya da dikkatini ve uyumunu gerektirir. Tedavinin işe yarabilmesi için her şeker hastasının, şeker hastalığı hakkında bilgi sahibi olması ve bilinçlenmesi oldukça önemlidir. Bu hedef ile şeker hastalığı merkezlerinde görevli doktorlar ve eğitim hemşireleri tarafından kişilere şeker hastalığı hakkında bilinmesi gereken doğrular ve yanlışlar anlatılıyor.? dedi.