Uçuş iptallerinde tazminat hakkınızı arayın!

Uçuşunuz olağan üstü haller dışında iptal edildiyse tazminat alabilirsiniz..

Tarih: 01.01.0001 00:00
Uçuş iptallerinde tazminat hakkınızı arayın!

Sinan AYDIN

 

Merkezi Erzurum´da bulunan Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, Erzurum´da yaşanan uçuş iptalleri ile ilgili tüketicilerin haklarını sonuna kadar araması gerektiğini belirterek, bu tür mağduriyetlerde tüketicilerin yapması gereken yasal haklarını hatırlattı.  Başkan Altay, ?? havayolu ile seyahat eden yolcuların haklarına ilişkin yönetmelik gereğince; uçuşun olağanüstü haller (meteoroljik şartlar, grev, doğal afetler gibi) dışında ki nedenlerle iptal olması, yolcuların 100 eurodan 600 euroya kadar tazminat alması gibi birçok hakkı var. Havayolu şirketleri, olağanüstü hallerde yaşanan uçuş aksaklıkları için tazminat ödemesi yapmıyor´´ dedi. 

 

HANGİ DURUMLARDA TAZMİNAT HAKKI VAR?

 

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, ?? Yolcuların iradeleri dışında uçuşa kabul edilmemeleri durumunda; tazminat hakkı, bilet ücreti iadesi veya güzergâh değişikliği hakkı, ayrıca ikram, haberleşme, konaklama ve ulaşım isteme hakkı vardır. Geçerli belgelerle zamanında gelmesine rağmen veya arz fazlalığı nedeniyle, uçağa kabul edilmeme durumunda; uçuşu icra eden hava taşıma işletmesi tarafından, rezervasyondan feragat edecek gönüllüler bulmak için duyuru yapılır´´ şeklinde konuştu.

 

?´UÇUŞU İPTAL EDEN HAVA TAŞIMA ŞİRKETİ?´´

 

Başkan Altay, uçuşu iptal eden hava yolu şirketinin yasal mevzuatlar dışında bir durum varsa belirlenen ücreti de ödemek zorunda olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: ??Gönüllülere, bilet ücretinin iadesi ve seyahat başlangıç noktasına ücretsiz götürülmesi, son varış yerine güzergâh değişikliği sağlanması, uygun göreceği daha sonraki bir tarihte, benzer taşıma şartları altında güzergah değişikliğinin yapılması, seçeneklerinden biri sağlanıyor. Uçuşu iptal eden hava taşıma işletmesi, iç hatlar için 100 Euro karşılığı, dış hat uçuşlarında ise, planlanan son varış noktası hedef alınarak mesafeye göre 200 Eurodan 600 Euroya kadar olan miktarı Türk Lirası cinsinden ödemek zorunda. 0-1500 kilometre dış hat uçuşlarında 250 euro, 1,500-3,500 kilometre dış hat uçuşlarında 400 euro, 3,500 kilometre ve üzeri dış hat uçuşlarında ise 600 euro ödeniyor.´´