Ukrayna, Karadeniz'de Rus gemisine saldırıyı doğruladı

Ukrayna'dan bir istihbarat kaynağı, Rusya'nın Novorossiysk Askeri Deniz Üssü'ne saldırı girişimi iddiasını doğrulayarak Rusya'ya ait bir geminin Ukrayna'nın saldırısında zarar gördüğünü iddia etti.

Tarih: 04.08.2023 13:20
Ukrayna, Karadeniz

- Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın insansız deniz araçlarıyla Rusya'nın Karadeniz'deki Novorossiysk Askeri Deniz Üssü'ne saldırı girişiminde bulunduğunu iddia etti. Reuters haber ajansına konuşan bir Ukrayna istihbarat kaynağı da Ukrayna Güvenlik Servisi ve Ukrayna Ordusu'nun Rusya'nın Novorossiysk Limanı'na saldırı düzenlediğini ve Rusya'ya ait bir geminin saldırıda zarar gördüğünü ileri sürdü. 

Buna göre, ismi açıklanmayan Ukraynalı istihbarat kaynağı, "Saldırı sonucunda Olenegorsky Gornyak ciddi bir hasar aldı ve mevcut durumda savaş görevlerini yerine getiremiyor" dedi. Kaynak, Rusya'nın saldırının engellendiğine yönelik açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü. Reuters'a konuşan ve limanın işleyişiyle ilgili bilgi sahibi olduğu ifade edilen bir başka kaynak ise Rusya'ya ait bir geminin saldırının ardından kıyıya çekildiğini çünkü kendi gücüyle hareket

Saldırı sonucu zarar gördüğünü iddia ettiği geminin ismini paylaşmayan ikinci kaynak, limandaki petrol ve tahıl yükleme faaliyetlerinin devam ettiği bilgisini de paylaştı.

RUSYA: İNSANSIZ DENİZ ARAÇLARI AÇILAN ATEŞLE YOK EDİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada da Ukrayna'nın iki insansız deniz aracıyla askeri üsse yönelik saldırı girişiminin engellendiği öne sürülmüştü. Savunma Bakanlığı, açıklamasında, “Saldırının püskürtülmesi esnasında insansız deniz araçları görsel olarak tespit edildi ve deniz üssünü dış baskınlardan koruyan Rus gemilerinin silahlarından açılan ateşle yok edildi" ifadelerini kullanmıştı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, bakanlıktan yapılan diğer açıklamada da Ukrayna'nın Kırım Yarımadası'na yönelik saldırı girişiminde bulunduğu belirtilerek, "Gece, Kiev rejiminin Kırım Yarımadası topraklarındaki nesnelere yönelik uçak tipi insansız hava araçlarıyla (İHA) terör saldırısı gerçekleştirme girişimi engellendi" bilgisi paylaşılmıştı. Rusya hava savunma sistemlerinin 10 İHA'yı imha ettiği kaydedilen açıklamada, 3 İHA’nın da elektronik harp sistemleriyle engellendiği iddiasına yer verilmişti.

Açıklamada, engellenen saldırı girişimi sonucu herhangi bir can kaybı veya hasar meydana gelmediği ifade edilirken, Rusya Savunma Bakanlığı, 17 Temmuz'da da Ukrayna'nın Kırım'a 17 İHA, 30 Temmuz’da 25 İHA ile saldırı girişiminin engellendiğini duyurmuştu. (DIŞ HABERLER) edemediğini iddia etti. HABER MERKEZİ