ULUSAL MARKETLERİN ERZURUM’A BİR FAYDASI YOK

Sayıları çok olan tekelleşmiş ve ulusal zincir marketlere her yerde mağaza açabilecek ruhsat verilmesin.

Tarih: 17.06.2023 16:35
ULUSAL MARKETLERİN ERZURUM’A BİR FAYDASI YOK

www.gunebakiserzurum.com / Mihrimah Nefise DURDAĞ

Perakende yasasında birçok eksiklerin olduğunu ifade eden Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün, bakkalların pazar günleri kapatılsın gibi isteklerinin olması ile ilgili ise talepler yanlış talep olmadığını bu işin olabilirliğinin Kolay olmadığını söyledi.

Düzgün,’’ Marketler yasası dediğimiz yani parkende yasası var ama böyle bir yasanın içi dolu değil. Piyasada ki tüm paydaşları kapsayacak herkesin faydasına olacak ortak bir yasa değil. Perakende yasasında birçok eksik var. Yasalarda birtakım kurallar vardır. Neden bakkallar pazar günleri kapatılsın gibi istek var. Küçük esnafın yani bakkal grubunun arzu ettiği mantık pazar günleri zincir marketler kapatılsın ve bizlerde işimizi bir şekilde artırırız. Aslında bakılırsa talepler yanlış talep değil. Bu işin olabilirliği kolay mı? Kolay değildir. Bakınız Türkiye’de bir AVM dünyası gereksiz bir dünya.  Erzurum’da üç tane AVM var. Bu AVM’leri Erzurum nüfusuna böldüğünüz zaman bu AVM’leri Erzurum kaldıramaz. O zaman sen şehir ticaretini AVM’ye dökmüş olursun. Şehirdeki ticareti de aynı zamanda bitirmiş olursun. AVM’lerde kim ticaret yapmakta yabancı markalar yani vergisini Erzurum’a vermeyen markalar iş yapmış oluyor. Gıda olayında baktığımız zaman ise bu Türkiye’nin bir gerçeği ama Anadolu şehirlerinde özellikle bizim discount dediğimiz BİM, ŞOK gibi zincir marketler tekel haline geldi. Migros ve Carrefoursa gibi ulusal marketlerinde Erzurum’a bir faydası yok.  Neden faydası yok derseniz bu marketler Erzurum esnafından alışveriş yapmazlar. Hepsinin lojistikleri vardır. Lojistiğe ürün gelir ve alım- satım yaparlar. Erzurum’daki yerel üreticiye çok fazla faydaları olmaz. Günün sonunda parayı alırlar ve hiçbir şekilde ki buradaki ekosisteme katkı sağlamadan merkezlerine gönderirler. Üzücü nokta şudur ki biz bu marketleri müşteri olarak seviyoruz. Müşteriye de neticede karışamayız. Tabi burada da müşteriyi aldatıcı hareketleri var.  Bu marketler gramajlarla oynarlar. Yani bir ürün yüz gram aynı boyut aynı ebat bunu fark etmek mümkün değildir. Bu yüz gramlık ürünü 90 gramlık üretir. Yüz gram fiyatına satar. Perakende yasasında düzenlenmesi gereken en önemli husus gramajdır. Pazar günleri neden küçük esnaf kapatılmasını istemekte büyük zincirlerin bunu istemelerindeki en önemli nokta iş yapmak istemeleridir. Bu duruma gerek yok. Bu sayıları çok olan tekelleşmiş ve ulusal zincir marketlere her yerde mağaza açabilecek ruhsat verilmesin. İlk öncelikle arz ve talep dengesini sağlayacaksın. Bu sağlanmazsa şayet durum böyle olur. Erzurum ilçesinden tutun köyüne kadar bu marketler mağaza açtılar. Neden ruhsat veriliyor? Neden bunlara itiraz etmiyoruz? Şimdi bakkal diye bir şey kalmadı. Sıra yerel zincirlerde artık. Bunun sebebi de artık her binanın alt katlarında bu zincir marketler yan yana mağaza açıp, bina yapılmadan kira sözleşmeleri de yapıyorlar ve kira fiyatlarını artıyorlar.”

TÜRKİYE’DE PERAKENDECİLİK YABANCILARIN ELİNDE

Perakende yasasının çıkması gerektiğini belirten Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün, Türkiye’de perakendecilik yabancıların elinde olduğunu dile getirdi. 

Düzgün,” Yerelde artık kimse kalamadı. Müşterilerin evlerine girmeye başladılar. Böyle olunca ne oluyor? Buradaki yerel esnaf bu durumdan zarar görüyor. Yerel üretici zarar görüyor. Bu zincir marketlerin ne yerele ne de yerel üreticilere faydası yok.  Bu marketlerin sattıkları ürünlerin çoğu özel markalı ürünlerdir. Kendileri özel yaptırıyorlar. Ürünün kalitesiyle fazla ilgilenmeden satacakları fiyata ürün ürettiriyorlar. Perakende yasasında düzenlenmesi gereken ikinci noktadır. Bunların önüne geçmediğimiz sürece siz cumartesi ve pazar günlerini de kapatsanız bir şey değişmez. Bu nasıl değişecektir? Bu perakende yasası ile değişecektir. Perakende yasası çıkmalıdır. Biz bu yasanın çıkması için yerel zincirler olarak perakendeciler federasyonu olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu mağaza açılımı sorunu tüm Türkiye’de büyük bir problemdir. Arz-talep dengesini bozan durumdur. Anadolu şehirleri içerisinde de Erzurum ve bu şehirde sanayi, fabrika ve teknoloji yok. Sistem neyin üzerinde perakende de ilerliyor. O zaman perakendeyi güçlendirmenin yolu yerelden geçiyor. Türkiye’de perakendecilik yabancıların elindedir. Bu şehir hiçbir açıdan kalkınamaz.’’ dedi