Üniversite Çiftçi Elele

Güz Yarıyılı Derslerinin Sona Ermesiyle Birlikte Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sahaya İndi

Tarih: 01.01.0001 00:00
Üniversite Çiftçi Elele

Dilek BAYRAK

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi kuruluş amacına uygun olarak ve 3. Nesil üniversite misyonu kapsamında doğal uygulama sahası olan kırsala inerek topluma katkı sağlama çalışmalarına başladı.

Güz dönemi derslerinin sona ermesiyle birlikte, fakülte bünyesindeki her bölümden birer öğretim üyesinden oluşan toplam 10 kişilik akademisyen ekiple, ?Üniversite Çiftçi Elele? sloganıyla 28 Aralık´ta Aziziye´de, 9 Ocak ?ta ise Pasinler İlçesinde 200 çiftçiyle toplantı gerçekleştirdi.

Çiftçilerin tarımsal faaliyetlerinde karşılaştıkları teknik sorunlara çözüm bulmak amacıyla, Pasinler İlçesi Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen toplantıya Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çelik ile birlikte fakülte öğretim üyeleri, İlçe Kaymakamı Harun Ersin Polat, Ziraat Odası Başkanı Hayrullah Korucu, köy ve mahalle muhtarları ile çiftçiler katıldılar.

SORUNLAR AKADEMİSYENLERE AKTARILDI

Açılış konuşmasının ardından söz alan çiftçiler, tarımsal üretim faaliyetlerinde karşılaştıkları çeşitli sorunları dile getirdiler. Toplantıda, konu uzmanı öğretim üyeleri tarafından yörede en çok yetiştirilen ürünlerden patates ve ayçiçeğinin ekimi, bakımı, hasadı ve pazarlaması ile ilgili yaşanan sorunların detaylı bir şekilde tartışılmasıyla birlikte, bölge koşullarında sarımsak gibi bitkilerin ekiminin önemi üzerinde duruldu.

Ayrıca, toprak işleme, toprak analizi, gübre kullanımı, yem bitkileri yetiştiriciliği, tarım alet ve makinalarının kullanımı, sulama suyu kullanımı ve yetersizliği, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, hayvan barınakları ve tarımsal desteklemeler konusunda da bilgilendirilmeler yapıldı.

TARIM PORTALINDAN YARARLANIN

Toplantının sonunda çiftçilere, karşılaştıkları sorunları çözüme kavuşturmak için fakülte web sayfasında bir link ile yeni erişime açılan Ziraat Fakültesi Tarım Portalından yararlanabilecekleri gibi, diledikleri zaman kendilerine verilen iletişim bilgileri ile fakülteyi telefonla arayarak, ya da bizzat uğrayarak yardım alabilecekleri aktarıldı.

ZİRAAT FAKÜLTESİ ÇİFTÇİNİN YANINDA

Konuyla ilgili açıklama yapan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Atatürk Üniversitesinin toplumla kaynaşma ve bütünleşme çalışmalarına hız verdiğini aktararak, Türkiye´nin en kadim fakültelerinden biri olan Ziraat Fakültesinin, Erzurum çiftçisinin her zaman yanında olduğunu söyledi. Çiftçilerin bilimsel yöntemlerle tarımsal verimi artırmalarından, elde edilen hasadın pazarlanmasına kadar her aşamanın Ziraat Fakültesi tarafından takip edileceğini söyleyen Rektör Çomaklı, ayrıca hayvancılık faaliyetlerinde de gereken desteğin verileceğini belirtti. ?Atatürk Üniversitesinin kapıları çiftçilerimize sonuna kadar açıktır? diyen Rektör Çomaklı, çiftçilerin herhangi bir sorunla karşılaşması halinde Ziraat Fakültesine kadar gelebileceklerini ifade etti.