Üniversite-sanayi iç içe

Üniversite-Sanayi işbirliği kapsamında Mühendislik Fakültesi tarafından oluşturulan 5 kişilik ekip, Erzurum´da sanayi kuruluşlarını ziyaret ederek, fikir alış verişinde bulunuyor. Ziyaretler tamamlandıktan sonra, Rektör Ömer Çomaklı Başkanlığı´nda, elde e

Tarih: 01.01.0001 00:00
Üniversite-sanayi iç içe

Günebakış/Nesrin ÇETİNKAYA

Konuya İlişkin GÜNEBAKIŞ´a özel açıklamalarda bulunan Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hikmet Altun, ?Fakülte olarak sanayi ile işbirliği yapabilmek anlamında çalışmalarımız sırf teoride kalmasın diye bir komisyon oluşturmuşuz 5 kişilik. Bunlar şuan Erzurum´da buluna sanayi kuruluşlarını tek tek geziyorlar, ortak ne tür çalışmalar yapabiliriz, onların fikirlerini alıyorlar. Şuan ziyaretlerin 5´te 4´ü tamamlandı. Bu çalışma bittikten sonra Rektörlükte bir araya gelip bunları nasıl ürüne dönüştürebiliriz, bu gibi değerlendirmeler yapacağız? dedi.

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin Türkiye standartları üzerinde bir öğretim kadrosuna sahip olduğuna dikkat çeken Dekan Altun, Ortadoğu Teknik Üniversitesinin yapmış olduğu URAP sıralamasına göre Türkiye genelinde ki 182 Mühendislik Fakültesi içerisinde 8. Sırada yer aldıklarını kaydetti. Dekan Altun, elde edilen bu kalitenin ise MÜDEK tarafından akredite edilerek tescillendiğine vurgu yaptı.

?TÜRKİYE STANDARTLARI ÜZERİNDEYİZ?

Mühendislik Fakültesi kapsamında 8 bölüm ile eğitim verdiklerine değinen Dekan Altun, öğretim üyesi bakımından fakültenin Türkiye standartlarının üzerinde olduğunu belirtti. Fakültelerinin kurulduğu tarihten bugüne kadarki göstermiş olduğu gelişime de dikkat çeken Altun , ?Öncelikle kısa bir bilgi vermek gerekirse, Fakültemiz 1976 yılında kurulmuş. 1982´de teşkilatlanmaya başlamış ve öğrenci alımına 1985 yılında Kimya Mühendisliği bölümü ile başlamış ardından 88 yılında İnşaat ve Çevre Mühendisliği bölümlerine öğrenci alınmış, 90´da Makine Mühendisliği, 2004´de Elektrik Elektronik, 2009´da Endüstri, 2011´ de Meteoroloji ve malzeme mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliğine öğrenci alınmış. Dolayısıyla şuanda 8 bölümde eğitimlerimize devam etmekteyiz. Fakültemizde toplam 5bin 500 civarında lisans öğrencisi, 2 bin 300 civarı da lisansüstü öğrencimiz var. Toplan 7-8 bin civarında öğrenciye hizmet vermekte fakültemiz. Öğretim üyesi kadrosu olarak bazı bölümlerimiz ile Türkiye standartları üzerindeyiz. Mesela bunlardan Makina Mühendisliği´nde şuan 25-30 civarı öğretim üyemiz var. Bunların içerisinde 28 civarı Doçent ve Profesör. Kimya, Çevre Mühendisliği yine aynı şekilde diyebilirim. Öğretim üyesi kadrosu bakımından son derce kaliteli bir fakülteyiz ama Türkiye gerçekleri öğrenci alımında ki puanımız, bu kadro seviyesinde kaliteli değil. Yani bu üniversiteyi buradan alıp da batıda ki bir şehre götürseniz gerçekten Türkiye´nin en yüksek puanlı öğrencilerinin tercih edebileceği bir adrestir. Biz buraya gelmemelerinin, burayı tercih etmemelerinin nedenini şehrin coğrafi şartlarına bağlıyoruz. Yoksa dediğim gibi hocalarımız gerek sayı olarak, gerek nicelik-nitelik olarak son derece kaliteli. Ama tercih edilmiyor pek. Öğrenci gelmiyor bir yandan birde mesela bizde doktorasını bitiren bir öğrenci gidiyor batıda yeni açılmış bir üniversitede kadro alıyor. Bunu da biz şehrin şartlarına biraz soğuk ve doğuda olmasına bağlıyoruz? ifadelerine yer verdi.

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TÜRKİYE´DE 8´İNCİ SIRADA

Mühendislik Fakültesinde yapılan akademik çalışmalara değinen Dekan Altun ODTÜ´nün yapmış olduğu URAP sıralamasına göre Türkiye´de 182 Mühendislik Fakültesi içerisinde 8.sırada yer aldıklarını vurguladı.

Türkiye sıralaması dışında fakülte içeresinde ki bölümlerin sıralamalarına da değinen Dekan Altun, ?Akademik çalışmalar olarak da fakültemizde her sene birkaç tane TÜBİTAK projesi kabul edilmekte. SANTES projesi kabul olan hocalarımız var, sanayi ve işbirliği anlamında. Avrupa Birliği ile ortak projeleri kabul olanlar var. Yani sıralama olarak da Ortadoğu Teknik Üniversitesinin yapmış olduğu bir sıralama var. URAP diye bir oluşum. Bunların yaptığı sıralama da Türkiye genelinde 182 tane Mühendislik Fakültesi içinde 2015 kriterlerine göre fakültemiz 8. Sırada yer almakta. Bunun tabi çeşitli kıstasları var, başarı alanında, yapılan yayın sayısı, proje sayısı vs. Bölüm bazında baktığımızda da İnşaat Mühendisliği bölümü Türkiye´de 38 bölüm içerisinden 15.sırada, Çevre Mühendisliği 44 bölüm içerisinden 7.sırada, Endüstri Mühendisliği 102 bölüm içerisinden 26.sırada, Kimya Mühendisliği 45 bölüm içerisinden 10.sırada, Makine Mühendisliği bölümü 131 bölüm içerisinden 11.sırada, Elektrik Elektronik bölümü 118 bölüm içerisinden 14.sırada, Meteoroloji Malzeme Mühendisliği bölümüzde 52 bölüm arasında 11.sıradaTürkiye´de. Bunun dışında başarılı olduğumuz daha özel alanlar da var. Mesela malzeme bölümleri kaplama ve çiniler konusunda tine aynı URAP´ın yapmış olduğu araştırmada Türkiye´de şuan İTÜ´den sonra 2. Sırada bizim Makina Mühendisliği Bölümü kaplamalar, ince filmler, malzeme bilimi alanında. 2015 yılında Türkiye´de TÜBİTAK´ın düzenlediği üniversiteler arası alternatif bir araç yarışı vardı. Bu yarışmaya yaklaşık 37 civarında üniversite katıldı, araç katıldı, bunlar içerisinde bizim bir aracımız 4.diğer aracımız ise 8. oldu, enerji tüketimi vs. açısından? diye konuştu.

KALİTEMİZ MÜDEK TARAFINDAN TESCİLLENDİ

Mühendislik Fakültesi olarak elde ettikleri kalitenin MÜDEK tarafından akredite edilerek tescillendiğini söyleyen Dekan Altun, ?Ayrıca az önce fakültemizin akademik kadro olarak gücünden bahsetmiştik. Şuan Türkiye´de YÖK´ün de başlattığı üniversitelerin kaliteli yapısına yönelik çalışmaları var. Bununla ilgi bir kalite yönetmeliği de hazırladı YÖK. Bütün bölümlerin akreditasyona başvurup, kalite anlamında akredite edilmelerini de yakın bir gelecekte zorunlu kılacak. Bu zorunluluk olmadan önce biz fakülte olarak özellikle ilk açılan 4 bölümümüz, öğrenci mezun olmadan bu tür başvuru yapamıyoruz, 4 bölüm olarak biz MÜDEK denilen mühendislik bölümlerini değerlendirme komisyonundan akreditasyon alıyoruz yıllardır. Bu sayede bu 4 bölümün kalitesi MÜDEK tarafından akredite edilmiş, tescillenmiş durumda. Diğer bölümlerimiz ile ilgilide sonradan açılan bölümlerimiz yeni mezun vermeye başladığımız için onlar ile ilgili bir zorunluluk gelmese de MÜDEK´e başvurup kalitemizin artırılması yönünde çalışmalar yapacağız? dedi.

ÇALIŞMALAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Üniversite sanayi işbirliği kapsamında oluşturdukları 5 kişilik ekip ile sanayi kuruluşlarını tek tek gezdiklerini ve ortak projelere imza atmaya hazırlandıklarını belirten Dekan Altun, ?Yeni yönetim ile beraber geleceğe yönelik kaliteli çalımalar yapılması için büyük gayretler gösteriyorlar, bizde bu gayretin içindeyiz. Mesela 2 haftada bir düzenli olarak disiplinler arası çalışmalarla ilgili neler yapılabilir, farklı fakültelerle şuan bir komisyon oluşturuldu, fakültemizde 4-5 kişilik bir ekibimiz var. Birlikte ortak çalışmalar neler yapılabilir. Bununla ilgili Diş Hekimliği ile Tıp ile Mühendislikle alakalı ortak çalışmalar fikirler yürütmeye çalışıyoruz. Rektörlük bazında oluşturduğumuz komisyon ile her hafta ileri bir seviyeye geliyoruz. Ayrıca fakülte olarak sanayi ile işbirliği yapabilmek anlamında çalışmalarımız sırf teoride kalmasın diye bir komisyon oluşturmuşuz 5 kişilik. Bunlar şuan Erzurum´da buluna sanayi kuruluşlarını tek tek geziyorlar, ortak ne tür çalışmalar yapabiliriz, onların fikirlerini alıyorlar. Şuan ziyaretlerin 5´te 4´ü tamamlandı. Bu çalışma bittikten sonra Rektörlükte bir araya gelip bunları nasıl ürüne dönüştürebiliriz, bu gibi değerlendirmeler yapacağız? diye ifade etti.