Ürün çeşitliliği için olmazsa olmaz!

Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, tarımsal üretimde çeşitliğin artması ve daha iyi seviyelere gelebilmesi için köylünün, çiftçinin doğru teşviklerle yönlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Ürün çeşitliliği için olmazsa olmaz!

NESRİN ÇETİNKAYA / GÜNEBAKIŞ

Erzurum´da tarımsal ürün çeşitliliğinin artması için öncelikle çiftçinin ön yargılarının kırılması gerektiğini belirten Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, vatandaşın bu konuda tek ihtiyacının doğru teşvik ve bilgilendirme olduğunu kaydetti. Konuya ilişkin olarak Ziraat Odaları, Ziraat Fakültesi, sivil toplum kuruluşları, tarım il ve ilçe müdürlüklerinin koordineli çalışarak çiftçiyi bilgilendirmesi ile ürün çeşitliliğinde daha ileri seviyelere gelinebileceğini vurgulayan Yıldırım, bu doğrultuda hem, il hem de ülke ekonomisine katkı sağlanacağını söyledi.

?İNSANIMIZIN TEK İHTİYACI OLAN ŞEY TEŞVİK EDİLME VE BİLGİLENDİRME?

Erzurum´da tarımsa ürün çeşitliliğinin artması için öncelikle çiftçinin ön yargısının kırılmasını gerektiğine değinen Yıldırım, ?İlimizde iklim şartları elverişli ama ürün çeşitliliği konusunda bazı önyargılar var. Biz bunu sahada gördük. Erzurum´da ürün çok fazla alınıp, yetiştirilmez. Şimdi şöyle bir durum var; Ziraat Fakültesi üretebiliyor örneğin. Ama orada da şöyle bir sorun var, fakülte kendisi üretiyor çiftçiyi, köylü bu konuda teşvik etmiyor, bilgilendirmiyor. Bizim insanımızın tek ihtiyacı olan şey teşvik edilme ve bilgilendirmedir. Bunlar çok önemli. Örneğin fasulye yetiştiriciliği var, son yıllarda üretmeye başladı köylümüz, çiftçimiz. Bundan 10-15 sene önce de bu yapılabilirdi, üretilebilirdi, fakat daha yeni yeni yaygınlaşıyor. Bunun nedeni ise insanlarımızın bilgilendirilmemesi. Bunun yanı sıra yine mısır siracı. Bu hayvanların beslenmesinde çok önemli. Hem maliyeti düşürüyor, hem de hayvanlardaki et ve süt verimini artırıyor. Biz bunu aha da denedik, çok da olumlu sonuçlar elde ettik. Öte yandan tirit kale dediğimiz hayvanları beslenmesi için gerekli olan bir ürün. Yine aynı şekilde son yıllarda hayvanların beslenmesinde, et ve süt verimin artmasında olumlu bir etken olan katkı maddesi yulaf. Bunu da yine çok fazla bilmiyordu Erzurum töresinde insanlar, son 3-5 yılda yaygınlaşmaya başladı. Öte taraftan şeker pancarı ekimi önceden çok ileri seviyedeydi, KOT uygulaması ile dibe vurdu. Şimdilerde tine KOT uygulamasının kaldırılması ile bununda yaygınlaştırılması sağlanıyor? diye konuştu.

?ÇİFTÇİYE VERİLEN DOĞRU TEŞVİK VE YÖNLENDİRMELER ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRACAK?

Çiftçinin ürün çeşitliliği konusunda doğru bilgilendirilmesiyle daha iyi seviyelere gelineceğini kaydeden Yıldırım, ?Baktığımız zaman arpa, buğday zaten ilimizin vazgeçilmez ürünleri olarak biliniyor. Ama ürün çeşitliliği dediğimiz gibi vatandaşımızın doğru bir şekilde bilgilendirilmesi, yönlendirilmesinden geçiyor. Bunu da işte Ziraat Odaları, Ziraat Fakültesi, diğer sivil toplum kuruluşları, tarım il ve ilçe müdürlükleri koordine olarak ortaklaşa köylüyü, vatandaşı bilgilendirirse ürün çeşitliliği de artacaktır. Çiftçiyi teşvik etmek önemli. En büyük sıkıntı, köylümüzün, çiftçimizin bilgi noktasına eksikliklerin olması. Ön yargı hâkim çiftçimize, öncelikle bunu da kırmak lazım. Yönlendirmelerle, bilgilendirmelerle ürün çeşitliliği artabilir, çok daha iyi seviyelere gelebileceğimize inanıyorum? ifadelerine yer verdi.