Usta çok, iş yapan yok

Erzurum sanayi esnafının şikayeti, iş bilmezlerin usta olarak boy göstermesi. Sanayi esnaflarından Kadir Kara, Erzurum sanayisini kalitesiz hale getiren sebebin, her önüne gelenin kendini usta sanmasından kaynaklandığını belirtti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Usta çok, iş yapan yok

Erzurum Sanayisinin her geçen yıl kan kaybetmeye devam ettiğini aktaran Sanayi esnaflarından Kadir Kara, 30 yıl öncesine göre hiç iş yapamadıklarını aktardı. Kara, Daha önceden daha fazla özelliklere sahip olan sanayi esnafının ise, artık çoğu işleri yapamaz hale geldiğini dile getirdi.

Her geçen gün usta sayısının arttığına dikkat çeken Kara, ?Erzurum sanayisi önceden çok önemli yere sahipti. Birçok işi yapabilir, bazı parçaları da üretebiliyorduk. Ama bugün geldiğimiz noktada durumumuz çok vahim. Bundan 30 yıl önce burada 100´e yakın araba ustası vardı. Ancak bu gün bu sayı 300´ü geçti. Adam çıraklık, kalfalık yapmamış, bir anda gelmiş ustalık yapıyor. İşten anladığı yok, dükkânı var.? dedi.

VATANDAŞIN SANAYİSİ ERZURUM DEĞİL

Erzurum´da aracı arıza yapanın yolunun Erzurum sanayisine düşmediğini söyleyen Kara, ?Bugün burada çoğu tamirat yapılamadığı gibi çoğu parçada bulunamıyor. Bazı durumlarda vatandaş batıdaki illere doğru gidiyor. Bununla beraber yeni arabalarda parçayı sadece servisten temin edilebiliyor. Bir zamanlar Kapımızın önünde tamirat için bekleyen arabalardan oluşan kuyruk varken, bugün sadece park etmek için arabasını dükkânımızın önüne çekiyorlar.? diye konuştu.

HAYAT PAHALANDI

İşlerin düşmesine karşılık çalışma şartlarının da pahalanmasına vurgu yapan usta Kara, ?Eleman çalıştırmakta zorlanıyoruz. Sigortalar fazla, maaşı yetiştiremiyoruz. İşler durgun. Ama yine bazıları geliyor, araba tamiratı ustası oluyor. Gittikçe geriye gidiyoruz.? şeklinde konuştu.

Muhammed cOŞKUN