Uzundere´yi HES´ten kurtaran tescil!

Tortum çayı Dünya Rafting Federasyonu tarafından ?Tescilli Sportif Amaçlı Rafting Parkuru? ilan edildi. Karar, Uzundere´de olası HES tehdidinin de tamamen ortadan kalkması demek?

Tarih: 01.01.0001 00:00
Uzundere´yi HES´ten kurtaran tescil!

Sinan AYDIN

Erzurum´un Uzundere ilçesinde bulunan Tortum çayı üzerindeki iki alan, Dünya Rafting Federasyonu tarafından sportif rafting parkuru olarak tescillendi. Tescil kararı, Erzurum turizmi için büyük önem taşırken, aynı zamanda Uzundere´de ileriki dönemlerde yapılacak bir HES girişiminin de önünü kapatmış oldu. Bundan böyle Uzundere ilçesindeki Tortum çayı üzerindeki rafting parkurunda Dünya şampiyonası yapılabilecek. Coğrafyasının  yüzde  64´ünü dağların oluşturduğu Erzurum, 3000 metreyi aşan yükseltileri, vadileri, nehirleri, gölleri, jeolojik oluşumları, sarp kayalıkları, sıradağları ve yaylalarıyla çok sayıda doğa sporu için elverişli şartlara  sahip. İlde, doğa yürüyüşü, dağcılık, dağ  bisikleti, jeep safari, rafting, kano, olta balıkçılığı, avcılık ve yamaç  paraşütü gibi birçok aktivite için eşsiz bir potansiyel var. Bu kapsamda Uzundere ilçesinde bulunan Tortum çayı rafting parkuru, tüm dünya tarafından kabul edildi.

2012 YILINDA FEDERASYON TARAFINDAN TESCİL EDİLMİŞTİ

Tortum çayı rafting parkuru, 2012 yılında Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu uzmanları tarafından yapılan incelemeler sonucunda, parkur rafting alanı olarak tercih edilmiş ve tescillenmişti. U-21 Genç Erkek, Büyük Erkek ve Büyük Bayan R4 Rafting Türkiye Şampiyonası´nın yapıldığı Uzundere rafting alanındaki yarış parkuru, geçtiğimiz aylarda Devlet Su İşleri (DSİ) taşlarla örülerek çalışma başlatılmıştı. Ulaşım ve güvenlik bakımından tam not alan Uzundere Tescilli Rafting Parkurunun standartlara uygun hale getirilmesi için Erzurum Valiliği kararı ile başlatılan çalışmada sona gelinmişti ki, müjdeli haber alındı.

2018´İN NİSAN AYINDA DÜNYA RAFTİNG FEDERASYONU TESCİLLEDİ

Dünya Rafting Federasyonu 2. Başkanı ve Türkiye Rafting As Başkanı Fikret Yardımcı´nın büyük emeği, çabası ve daveti ile Muğla ili Dalaman ilçesinde yapılan Dünya Rafting Federasyonu (World Rafting Federation) Yönetim Kurulu toplantısında, Tortum çayı üzerindeki 2 alan "TESCİLLİ SPORTİF AMAÇLI RAFTİNG PARKURU" ilan edildi. Dünya Rafting Federasyonu Başkanı Danilo Barmas ve yönetim kurulu üyelerinin aldığı tescil kararı, büyük sevinç yarattı. Karar, hem Erzurum hem de Uzundere ilçesi için büyük önem taşıyor. Olimpik branş olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Rafting branşını Erzurum´da başlatıp önemli mesafe kat etmesine neden olan Çetin Bayram, gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a özel yaptığı açıklamada, kararın önemini açıkladı.

 

TORTUM ÇAYI´NDA DÜNYA RAFTİNG ŞAMPİYONASI YAPILABİLECEK

Uzundere´nin gelişmesi ve tanıtımında büyük emeği olan ve geçtiğimiz Mart ayında Gelişmekte olan Spor Branşları Federasyonu tarafından Rafting Branşı Teknik Kurul Üyesi görevine seçilen Atak Arama Kurtarma ve Gençlik Spor Kulübü Derneği Başkanı Çetin Bayram, ? Türkiye´de bir ilk. Karar gereği artık Tortum çayı üzerindeki rafting alanında tescilli sportif rafting faaliyeti yapılabilecek. Bölgede eşi benzeri olmayan bir bölge. Daha önceleri Uluslararası etkinlikler yapılabiliyordu ancak şimdi dünya kupası şampiyonaları da yapılabilecek. Dünya Rafting Federasyonu´nun verdiği tescil kararı sonrası, Torum çayı üzerindeki iki alanda Rafting Dünya Şampiyonası yarışları yapılabilecek. Bu hem Erzurum hem de Uzundere için çok önemli bir gelişme? dedi. 

?UZUNDERE´YE HES TEHDİDİNDEN KURTARAN GELİŞME?

Çetin Bayram´ın açıklamaları, tescil kararının çok önemli bir tehdidi de ortadan kaldırdığına işaret ediyor. Bayram, ? Dünya Rafting Federasyonu´nun o bölgeyi tescillemesi demek, o bölgede herhangi bir HES yapımının olamayacağını, olsa bile çok yüksek paraların ödenmesi gerektiğini gösteren bir karar. İnanılmaz yüksek meblağlarda para isteneceği için kimse bu bölgede HES yapmaya yeltenemeyecek. Bu durumda Uzundere´de HES tehdidini ortadan kaldırıyor. Bence tescil kararının en önemli adımı bu HES sorunu olmuştur. Artık bu ilçemizde HES yapamayacaklar. İlçede büyük bir su sporları merkezi kuruluyor şu an. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde Uzundere rafting ve diğer su sporları açısından dünyaca öneme sahip bir merkez haline gelecek? şeklinde konuştu.