VAKIF DUASI VE BEDDUASI

Başta Taşhan Çarşısı olmak üzere Erzurum’da bulunan tüm vakıflarda Sultan Süleyman’ın vakfiyesi önemli bir yer tutarak gözler önünde bulunduruluyor.

Tarih: 03.09.2023 20:09
VAKIF DUASI VE BEDDUASI

www.erzurumgunebakis.com / Muhammet Yılmaz 

Kanuni Sultan Süleyman, Vakfiyesinde Vakıflara hizmet edenler tarafından vakıf malı, layık olmayan bir yere sarf edildiğinde veya vakıflara zarar vermeye niyetlenen kişilere karşı beddua ederken, vakıf malına özen gösteren, hor kullanmayan, kul hakkına girmeyen kişilere ise dua etmiştir. Erzurum’un Taşhan Çarşısının içinde, herkesin görebileceği bir yere asılan vakfiye de Kanuni’nin yapmış olduğu dua ve beddua yer almaktadır. 

Vakıf Duası ve Bedduası hakkında Taşhan Esnafından alınan bilgilere göre, Kanunu Sultan Süleyman’ın vakfiyesinde yer alan vakıf duası, Her kimse ki; vakıflarımın bekasına özen ve gelirlerinin artırılmasına itina gösterirse, bağışlayıcı olan Allah-u Teala’nın huzurunda ameli güzel ve makbul olup, mükafatı sayılamayacak kadar çok olsun, dünya üzüntülerinden korunsun ve muhafaza edilsin şeklindeyken, bedduasında ise her kim ki; Allah’tan korkmayıp, vakıflarıma zarar vermeye niyet eder veya değiştirirse; dünyada zalimler grubundan sayılsın. Ahirette elleri boş, Allah’ın rahmetinden mahrum ve sonsuz azaplarla azap olunsun! Şeklindedir. 

Taşhan Esnafı, “Kanuni Sultan Süleyman’ın vakıfları her anlamda güzel kullananlar için duası yer alıyorken, kötü ve hor kullananlar içinde bedduası yer alıyor duvarda asılı olan çerçevelerde bizlerinde bu noktada gayreti güzel işler yaparak, belirtilen çizgiden çıkmayarak ve vakıflar konusunda gerekli hassasiyeti göstererek edilen duaya nail olmak. Bu dua ve beddua sadece burası için değil tüm vakıflar için geçerli olarak, tüm vakıflara bile isteye zarar verenlere karşı veya tam aksi güzel kullananlara karşı yapılmıştır. Bizler elimizden geldiği kadar koruma amaçlı olarak her türlü önlemi alıyoruz ve şuana kadar bile isteye zarar veren birini de bizim çarşıda görmedim.”