Vali Azizoğlu Erzurum kalesinde incelemelerde bulundu

Erzurum kalesinde restorasyon çalışmaları devam ederken, Vali Seyfettin Azizoğlu, devam eden çalışmaları yerinde görmek için bir dizi gezi ve incelemede bulundu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Vali Azizoğlu Erzurum kalesinde incelemelerde bulundu

 

Sinan AYDIN

Beraberinde Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz ve DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir ile birlikte restorasyon çalışmalarını inceleyen Vali Azizoğlu, Erzurum Kalesi´nde çok önemli bir tarihi mekanın ortaya çıkacağını söyledi. Azizoğlu, " DAP idaremizin aktardığı 3 milyon TL kaynakla burada çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Kale gerçekten çok kötü vaziyetteydi. 1 yıl içinde bu hale gelmesi gerçekten çok büyük bir başarıdır. Burada çalışan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Kar, yağmur, yaz, kış demeden çalışıyorlar. Kazı işi çok teknik ve bilimsel bir faaliyet, normal inşaat kazısı gibi yapılmıyor. Mühendislerimiz karış karış toprağı kazarak her döneme ait eseri ve objeyi kırmadan dökmeden gün yüzüne çıkarmaya çalışıyorlar.

?? URARTULARIN YAPTIĞI TEMELLER VAR´´

Burada çok önemli tarihi mekan ortaya çıkacak. Ülkemiz açısından da bu bölgenin açısından da geçmişe dair uzmanlarımıza ve bilim adamlarımıza çok önemli ipuçları verecek. Çeşitli dönemlere ait duvar yapıları bulduk. Urartuların yaptığı temeller var. Bunun üzerine Romalıların yaptığı duvarlar var, Büyük Selçuklu Devleti´nin yaptıkları ve Osmanlı Devleti´nin yaptıkları var. Bütün yapıları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz, amacımız bu. İnşallah çalışmalar bittiği zaman kale, içi ve dışı ile birlikte önemli bir turizm merkezi haline gelecek " dedi. 

"DENDANSIZ KALE OLMAZ" 

Gazetecilerle birlikte kaleyi gezen Vali Azizoğlu, yaptığı açıklama sonrası soruları da cevaplandırdı. Azizoğlu, "Dendansız (siperlik) kale olmaz. Oralar siperlik ve bildiğiniz üzere kaleler savunma amaçlı kullanılır, şehrin merkezini düşmandan korumak için. Dendan dediğimiz siperlikler olmak zorundadır. Sadece zamanın tahribatına uğrayıp yıkılmış biz de bunları yeniden yapıyoruz. Kaleler zamanla tabyalar ortaya çıkınca savunma özelliğini kaybetti. Bu kaleler zamanla yıkıldı"  şeklinde konuştu. Erzurum Kalesin´in metruk halde kalmasının uygun olmadığını ve buna yönelik destek verdiklerini belirten DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir ise, "Doğu Anadolu Bölgesi´ndeki tarihi kent mekanlarının bir şekilde onarımını yaparak hem geçmişi günümüze taşımak hem de turizme katkı sağlamak istedik. Yaklaşık 20 mekana destek verdik. Erzurum için burası çok önemliydi. Kalkınma Bakanlığının verdiği finansmanla yaptık burayı. Buranın metruk bir şekilde kalması hiç uygun değildi " ifadelerini kullandı.