Varis kadınlarda daha çok görülüyor

Venöz, halk dilinde varis olarak bilinen hastalığın erkeklere oranla kadınlarda daha çok görüldüğünü belirten Şerif Efendi Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Lokman Toksoy, hastalığın nedenlerini ve alınabilecek önlemleri sıraladı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Varis kadınlarda daha çok görülüyor

Nesrin Çetinkaya

Hastalığın ilk belirtilerinin bacak görüntüsünün bozulmasıyla ortaya çıktığını kaydeden Erzurum Şerif Efendi Aile Sağlığı Merkezi Aile Hekimi Dr. Lokman Toksoy, kaşıntı, kramp ve şişliklerinde görülen sık şikâyetlerden olduğu söyledi. Varis damarlarının ciltte çatlamalara ve kanamalara neden olduğuna dikkat çeken Toksoy, varisin tedavi edilmediği zaman ilerleyerek daha da görünür hale geleceğini belirtti. Tedavinin gecikmesi durumunda farklı hastalıkların da tetiklenebileceğini dile getiren Toksoy,  bu durumda tedavinin zorlaşacağına değindi.

VARİS BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

Hastalığın belirtilerine tedavi yöntemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Toksoy,        ?Tıpta Venöz olarak adlandırılan varis hastalığı erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülüyor. Bu hastalık bacakların topdamar sisteminin iyi çalışmamasına bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Bacaklarda bulunana topdamarlar hem derinden, hem de yüzeyden geçebilmektedirler. Buna bağlı olarak yüzeyden geçen damarların görünür hale gelmesiyle mor ve mavi renkli damarlar oluşuyor. İlk şikâyetler dediğimiz gibi bacaklarda ki görüntünün bozulmasıyla başlıyor. Daha sonra ise ağrılar başlıyor. Bunların yanında bacaklarda kaşıntı, şişlikler, kramplarda belirtiler arasında yer alıyor. Çok nadir olarak görünmesine rağmen bir de varis nedenleri arasında kanın pıhtılaşması da var. Bu çok nasirde olsa görülen bir durumdur.  Varis tedavi edilemediği sürece morluklar mavi ve mor renkli damarlar daha da belirginleşecektir. Tabi bazı varisler mikrop kapıp yaralara ve lekelere neden olabilirken bazılarında bu durum geçerli değildir. O yüzden erken tedavi şart. Tedavi gecikirse varis tansiyon, şeker gibi çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu da tedaviyi zorlaştırır. Bunların yanı sıra düzenli olarak spor yapılmalı ve aşırı kilolardan kesinlikle kurtulmak gerek. Kısa yürüyüşler yapılabilir, bu hastalıkta hareket şart.  Spor aktivitelerinin kalp hızını ve kan dolaşımını artıracak hareketler içermesi bu noktada yeterli olacaktır? ifadelerine yer verdi.