Vatandaş bilinçlendi

Yakutiye Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Fethi Yurttaş, 2016 yılında en çok şikâyetin mesafeli satışlara yönelik olduğunu belirterek, ?Tüketici, mağduriyet durumunda nereye başvuracağını biliyor.? dedi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Vatandaş bilinçlendi

Şikâyetlerin büyük çoğunluğunun mesafeli satışlara yönelik olduğuna dikkat çeken Yakutiye Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti Başkanı Yurttaş, öte yandan iş yeri dışında satış ve ayıplı mal ve hizmetlerden oluşan şikâyetlerin de arttığını belirtti. Tüketicinin, bilinçlendikçe hakkını arama konusunda daha duyarlı olduğunu anlatan Yurttaş, Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin, 2016 yılında bin 600 dosyayı karara bağladıklarını söyledi.

KARARLAR TÜKETİCİ LEHİNE

Hakem heyetine yapılan başvuruları anlatan Yurttaş, ?Tüketici Sorunları Hakem Heyetimiz, 2016 yılında 2 bin 100 başvuru gerçekleşti. Bunlardan bin 600 dosya karara bağlamış olup, bin 300 tüketicinin lehine karar çıkmıştır. Görüldüğü üzere tüketicilerimiz, hak arama konusunda hızla bilinçlenmekte ve kendisine yapılan haksızlık durumunda hakkını aramaktadır. Aldığımız 2 bin 100 başvurunun çoğunluğunu mesafeli satışlardan oluşan mağduriyet ve dolandırıcılıklardan meydana gelmektedir. Geride kalanlar ise, kapıdan satış, ayıplı mal ve hizmetlerden oluşuyor.? dedi.

YAKLAŞIK 800 BİN TL PARA VATANDAŞIN CEBİNE GERİ DÖNDÜ

Tüketicilerin hak arama konusunda artık daha hassas ve bilinçli olduğunu, satın alınan ürün veya hizmetlerle alakalı yaşanılan mağduriyetlerde başvuruların her geçen gün arttığını ifade eden Yurttaş, ? Tüketicilerin hak arama konusunda artık daha hassas ve bilinçliler. Satın alınan ürün veya hizmetlerle alakalı yaşanılan mağduriyetlerde başvurular da her geçen gün artıyor. Bu tür şikâyetlerin heyet üyeleri ve bilirkişiler tarafından detaylı incelenerek karara bağlanmaktadır. 2016 yılında verilen kararlar neticesinde yaklaşık 800 Bin TL´nin tüketicinin cebine geri döndü. Diğer önemli bir başvuru olarak İş Yeri Dışında Satışlar ve internet, telefon üzerinden yapılan alışverişleri gösterebilmek mümkündür. İş Yeri Dışından satışlarda mutlaka satıcıya İş Yeri Dışında Satış belgesi olup olmadığının sorulmalıdır. Yine okumadan hiçbir belgeyi imzalamamasını, fatura veya sözleşmenin bir nüshasını muhakkak alması gerekmektedir. Bu tür alışverişlerde 14 gün içerisinde tüketicinin cayma hakkı olduğunu ve cayma hakkını kullanabilmesi için satıcıya cayma ihtarnamesi göndermesinin yeterli olduğunun anlatılması gerekmektedir. Kendilerine gönderilen kargo paketleri üzerinde fatura yoksa teslim almamalarını ayrıca kendilerini arayıp çeşitli ürün veya hizmet sunacaklarını belirten tanımadıkları kişi veya kişilere itimat etmemelerini, kredi kartı gibi bilgilerini herkesle paylaşmamalarını tavsiye ediyorum.? şeklinde konuştu.

Muhammed COŞKUN