“VATANDAŞ ALACAĞI TAŞINMAZIN ZEMİNİNİ GÖRMELİDİR.”

Erzurum Tapu ve Kadastro 8. Bölge Müdürü Hakkı Yetişir “Tapuda dikkat edilecek noktalar ve taşınmaz alınırken nelere dikkat edilmeli?” sorularını yanıtladı.

Tarih: 24.07.2023 18:57 Güncelleme: 24.07.2023 19:06
“VATANDAŞ ALACAĞI TAŞINMAZIN ZEMİNİNİ GÖRMELİDİR.”

www.erzurumgunebakıs.com / Berivan Polat 

Taşınmaz alırken 3 önemli ayrıntıya değinen Erzurum Tapu ve Kadastro 8. Bölge Müdürü Hakkı Yetişir, taşınmaz alan vatandaşların gidip taşınmazın zeminini görmelerini, şahsın alacağı taşınmazın sahibi olup olmadığını ve taşınmazın üstünde ipotek ,şerh vb sıkıntının olup olmadığını öğrenmelerini tavsiye etti.
Yetişir, “Taşınmaz alınırken öncelikle kişinin alacağı yer bağımsız bölüm ise gidip bağımsız bölümün tespitini yaptırıp, o bölüm gerçekten sağlıklı mı değil mi belediyeden, tapu ve kadastrodan bir ön inceleme araştırma yaptıktan sonra pazarlık söz konusu olur. Bu pazarlıktan bizim kurumumuzun haberi olmaz çünkü vatandaş bazen  zeminde gösterdiği yer ile sattığı yer ayrı ayrı oluyor . Bu nedenle bizim önerimiz şudur; vatandaş bir taşınmaz alacağı zaman zemininde gidip görmeli, gerekirse de zemininde taşınmazın sınırlarını belirledikten sonra taşınmazla ilgili tasarrufta bulunup bulunmayacağına karar vermelidir. İkinci olarak alışverişte bulunacağı şahsın alacağı taşınmazın sahibi olup olmadığı öğrenmeli, çünkü milyonda bir olsa da bazen sahtecilik, dolandırıcılık gibi durumlar ile karşılaşılabilir. Üçüncüsü ise alınacak taşınmazın üstünde ipotek, haciz ve icra gibi bir durumun olmadığına dair mülk sahibinden tapu bilgisini tapudan istetip öğrenmesi gerekiyor. Bu söylediğim bazen kurum görevlilerinin gözünden kaçıyor. Örneğin; ‘Kurum görevlilerinin dediği halde aldığın bu taşınmazın üstünde şu kadar ipotek var.’ gibi. Vatandaş okuduğu halde   dikkat etmeden imza atıp gidiyor. Bazen insanlar böyle sorunların altına girip sıkıntı yaşıyorlar. Yani taşınmaz alırken dikkat edilmesi gereken ana sebepler bunlardır. Taşınmaz alacak kişiler bunlara dikkat etmelidir. Yani, zeminde sınırlarını belirleyemeyeceği ve bağımsız bölümü görmeden alım yapmamalı.sağlıklı yöntem şudur; yerinde sınırları belirleyip, kanaat getirip ondan sonra almaktır. Belediye ile alakalı olan yerlerde kişinin alacağı ya da aldığı taşınmazın belediyede imar planında konumu ne olduğu (park, konut, yeşil alan, ticari alan) ile ilgili bilgi sahibi olduktan sonra satın almasını öneririz.”