VATANDAŞ ODUN ATEŞİNDE PİŞEN EKMEĞE DAHA FAZLA RAĞBET GÖSTERİYOR

Erzurum’da odunun bol olduğu yerlerde taş fırını ustalarının elinden sofralara uzanan, lezzetiyle sofraların vazgeçilmezi haline gelen ekmek yoğun bir rağbet görüyor.

Tarih: 21.02.2024 13:52
VATANDAŞ ODUN ATEŞİNDE PİŞEN EKMEĞE DAHA FAZLA RAĞBET GÖSTERİYOR

www.erzurumgunebakis.com / İhsan KUMRU

Lezzetini odun ateşinden alan pide ekmeğine katkı maddesi olarak sadece su, tuz ve çok az miktarda yağ katılıyor. Özellikle lokantalar, ekmek ihtiyaçlarını pide ekmeğiyle karşılıyor. Ayrıca fırınlarda odun ateşinde yemek pişirilmesi   bir kültür parçasını oluşturuyor. 

Doğalgazın gelmesiyle birlikte birçok fırıncının odun ateşini bırakıp doğalgaz ile ekmek pişirdiğini ifade eden taş fırını ustaları, halkın odun ateşinde pişen ekmeğe daha fazla rağbet gösterdiğini söylediler.

Fırın Ustaları,” Taş fırın ekmeği yapan sayılı fırınlar kaldı. Genelde hepsi doğal gaz ateşinde ekmek pişiriyorlar ama bana göre odun ateşinde pişen ekmek hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı oluyor. Bu nedenle insanlar daha fazla rağbet ediyorlar. Odun ateşinde pişen ekmeği almak için  Erzurum'a dört tarafından gelen insanlar bulunuyor. Erzurum halkı bu ekmeği daha fazla tercih ediyor. Şu anda sadece pide ve lavaş ekmeği çıkarıyorum. Bizlerde odun ateşinde pişen yufkalarımızı işletmemizde satışa sunuyoruz. Kimileri kuru alıyor kimileri de ıslatılmış hazır yufka gibi satın alıyor. Bizde kuru da ıslatılmış olan da tanesi 7,5 TL bir ekmek fiyatında. Çalışan hanımlar, yapacak yeri olmayan gelip bizden alıyorlar. Ayrıca şehrimize memur ya da tayin gelenlerde komşulardan eş dosttan odun ekmeğini yiyince bizden gelip alıp evinde tüketiyorlar. Tamamen odun ateşinde sac ocağında yufkalarımız yapılıyor. Odun ateşi ile pişen bu ekmekler çok daha lezzetli ve sağlıklı oluyor. Bu ekmeğin tadını alan vatandaşlar bir daha vaz geçemiyorlar. O nedenle tezgâhlarımızda son günlerde en çok köy ekmeği satılmaya başlandı. İl dışından bile köy ekmeği almaya gelenler oluyor.  Odun ateşinde pişmesiyle öne çıkıyor. Meşe odununun kullanılması nedeniyle lezzetlidir. İçinde katkı maddesi yoktur. Odun ateşinde genellikle lokantalar için lavaş ekmeği, közde pişirdiğimiz tandır ekmeğine benzer halka ekmek, odunda pişen tüm ekmekleri çıkarıyoruz. Halkımız doğallığı sevdiği için bu ekmeği tercih ediyor. Katkılı somun ekmeklerini tercih etmiyor. Odun ekmeğinin lezzeti bambaşkadır.”