VATANDAŞ ORTOPEDİ FİYATLARINDAN MEMNUN DEĞİL

Mikro çipli protezler, uzuvları olmayan hastaları hayata döndürüyor. Mikro çipli protezlerde hasta, beyine gelen sinirlerden sinyallerle, elini, parmaklarını, kolunu daha rahat hareket ettirebiliyor.

Tarih: 09.05.2023 16:43 Güncelleme: 10.05.2023 14:44
VATANDAŞ ORTOPEDİ FİYATLARINDAN MEMNUN DEĞİL

www.gunebakiserzurum.com / Muhammet YILMAZ

Düşük ve orta gelirli ailelerin bu protezleri yeterli devlet desteği olmadığı için alamadığını ifade eden Or-Med Medikal sahibi Olcay Mat, kendilerinin engelli hastalara yönelik protezler üretimini ve satışını yaptıklarını söyledi.

Mat: ‘’Biz 2003 yılından beridir Or-Med Medikal olarak protez ayakkabı ve daha bir çok alanda insanlara yardımcı oluyoruz. Engelli hastalara, uzuvları olmayan hastalara protezler üretip satıyoruz. Protezlerimizin birçok çeşidi var ama Erzurum’da ekonomik anlamda sıkıntı çeken fazlasıyla vatandaş var. Tabi devlet desteği var ama bu da bazı durumlarda yetersiz kalıyor. Bu yüzden ihtiyacı olup da protez yaptıramayan bir çok insan var. Ancak biz de fiyatlar konusunda elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Örneğin; mikro çipli protezlerimiz var, özellikle kol protezi. Bu protezlerde beyinde ki sinirlerden gelen sinyallerle hasta, elini, parmaklarını, kolunu rahatça hareket ettirebiliyor, bardağı tutup rahatça su içebiliyor. Bunun yanında diz protezleri, bacak protezleri, diz altı ve diz üstü protezleri, kalça protezleri gibi protezlerimiz var. Bunları kendi atölyemizde yapıyoruz ve satışını gerçekleştiriyoruz. Günümüzde en yoğun karşılaştığımız hastalık düztaban olarak bilinen ‘pes planus’ (ayak tabanının çökmesi) hastalığıdır. Bu hastalığa göre yaptığımız protezde ki işlem; ölçü ve provayı gerektiren plastazot (poliüretan köpüklü malzeme) malzemeden yapılan ve kendi imalatımız olan UCBL tabanlıklardır. Ortopedi olarak birçok kemik rahatsızlığı vardır. Örneğin; skolyoz, (omurga eğriliği) kifoz, (kamburluk) gibi omurilikte olan eğriliklere iyi gelen ‘TLSO’ korselerimiz mevcut. Bu korseleri, doktorun istediği şekilde baskılarını ayarlayarak hastaya takıyoruz ve buna göre hastada düzelmeler meydana geliyor.’’

DOLAR FİYATLARI ARTINCA MEDİKALCİLER SIKINTI YAŞAMAYA BAŞLADI

Bütün protez ürünlerinin parçalarını yurt dışından getirerek satışlarını yaptıklarını belirten Or-Med Medikal sahibi Olcay Mat,  Medikal ürünlerde dolar fiyatlarının sürekli artmasından ötürü sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Mat,” Biz Or-Med Medikal olarak bütün protez ürünlerini, parçalarını dışarıdan alarak kendimiz yapıyoruz. Örneğin; AFO ve CAFO adlı plastik ürünlerimiz var bunların da parçalarını dışardan alıp kendimiz yapıyoruz. Yatağa bağımlı hastalarda belden kemerli olarak tasarladığımız uzun yürüme cihazları var. Yan barları çelik olan cihazlarla hasta kendini toparlayabiliyor. Bu cihaz diz eklemi ve bilek eklemlerini kopyalayarak hastanın kendi hayatını devam ettirebilecek hareket etmesini sağlıyor. Yeni doğan bebeklerde bazen PEV (parantez bacak) hastalığı ortaya çıkabiliyor. Bu hastalıkta bebeklerin ayakları ya tamamen içe dönük ya da tamamen dışa dönük. Bu hastalığı düzeltebilmek için tasarladığımız ‘twister’ adlı cihazımı kullanıyoruz. Örneğin; ayakları15 derece dışa dönük olan bir bebekte, cihazın rotasyonunu 15 dereceye ayarlayıp ayakkabıyı giydiriyoruz ve bebeğin ayakları düzelme evresine giriyor. Tabi burada şöyle bir durumda söz konusu hiç düzelmeyecek hastalarımız da oluyor biz sadece doktorların bilgilerine göre hareket ediyoruz, düzelebilecek hastalar için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Beslenme düzeyinde sıkıntı yaşayan hastalarda bu süreç biraz daha uzun olabiliyor. Protez ayakkabılar da özellikle diyabet hastalarına özel kuzu derisinden, içi tamamen silikonlarla çevrili yumuşak bir ayakkabı tasarımımız mevcut. Diyabet hastalarının ayaklarında yaralar çıkabiliyor. Bu yaralar düzelmeyince ayak kesilme noktasına kadar geliyor. Medikal ürünlerde dolar fiyatlarının artması bizim için sıkıntı oluşturuyor. Ortopedik ürünlerin parçalarının tümü yurtdışından gelir ve dolar tabanlıdır. Bu parçaları bizde haliyle dolar üzerinden alıyoruz. Doların sürekli yükselmesi azalması bizi de herkes gibi çok ciddi anlamda etkiliyor. Erzurum özelinde konuşmak gerekirse, orta ve düşük ekonomik düzeyde olan vatandaşların bazı cihazları ve ürünleri alması zorlaşıyor. Bu durumun düzelmesini bizde bekliyoruz.’’