Vatandaşın dolar üzeri kömür aidatı isyanı

Merkezi Erzurum´da bulunan Tüketici Hak Arama derneği Genel Başkanı Nihat Altay, hükümetin kanun ve yasalarına rağmen halen daha Apartmanlarda kömür parasını dolar üzerinden toplayan yöneticiler olduğunu, bu konuda çok sayıda şikayet aldığını belirterek u

Tarih: 01.01.0001 00:00
Vatandaşın dolar üzeri kömür aidatı isyanı

 

Sinan AYDIN 

Başkan Altay, ?? Bu konuda çok sayıda şikayet alıyorum dolar üzerinden kömür parası alan yöneticiler ve kömürcülerle ilgili. Kaç gündür beni yüzlerce kişi arayıp şikayet ediyor. Hala apartman yöneticileri kömür parasını dolar üzerinden alıyormuş. Bu tür sorunu olanlar, yönetici ve kömürcüyü Ticaret İl Müdürlüğüne şikayet etsinler. Apartman sakinleri, yakıt gideri olarak aylık 70 veya 80 dolar vermek zorunda değilsiniz´´ dedi. .

VATANDAŞIN KÖMÜR AİDATI İSYANI

 
Vatandaşların ikamet ettiği Apartmanlarda yakıt parasının dolar üzerinden alınmasından dolayı çokça şikayet aldıklarını belirten Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, "yetkililer bu sorunla ilgilenmelidir" dedi. Altay, ?? Son günlerde döviz kuruna bağlı problemlerden dolayı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkı ile ilgili alınan 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, 13 Eylül 2018´de yayımlandı. Bununla beraber herkes TL ile iş yapmaya özen gösteriyor. Ancak apartman yöneticileri aylık kömür yakıt ücretini hala dolar üzerinden talep ediyorlar.

??YÖNETİCİLERİN AİDATI TL ÜZERİNDEN ALMASI GEREKİR´´

Görüştüğümüz yöneticiler ise "kömür satıcılarının kömürü dolar üzerinden sattıkları için bizde mecburen dolar üzerinden talep ediyoruz," diyorlar. Türk Lirasının Kıymetini Koruma Kararı´na ekleme yapılan; "Türkiye´de yerleşik kişilerin Bakanlıkça belirlenen haller dışında, kendi aralarındaki menkul ve gayrimenkul alım satımı, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılamaz" maddesi gereğince apartman yöneticilerinin aylık yakıt aidatını TL üzerinden alması gerekmektedir. Bunun yanında kömür satıcılarının geçen yıl ki kur üzerinden aldığı kömürü bu günün kur fiyatı üzerinden satmasının da denetlenmesi gerekmektedir´´ uyarısında bulundu.

?´MAĞDUR OLAN VATANDAŞLARIMIZ BİZE MÜRACAAT ETSİN´´

Özellikle doğuda çoğu evin hala merkezi kömür sistemi ile ısındığını hatırlatan  Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Altay, ?? Aylık istenen 80 ila 100 dolar arası yakıt ücreti vatandaşların bütçesini olumsuz şekilde etkilemekte, tüketici bu sorunundan dolayı şikayet edecek kurum bulamamaktadır. Bu nedenle yetkililerin, gerek apartman yöneticilerini gerekse kömür satıcılarını denetleyip, vatandaşın feryadına kulak vermesi gerekir. Bu sorundan dolayı mağduriyet yaşayan tüketiciler şikayet dilekçesi ile derneğimize müracaat ederse, konuyu ilgili bakanlıklara da taşımayı düşünüyoruz´´ şeklinde konuştu.