VATANDAŞLAR 500 DİLEKÇE VERDİ

Bölgemizde 6 Şubat 2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrasında vatandaşların Erzurum Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne evlerinin hasar tespit çalışmalarıyla ilgili 500 dilekçe

Tarih: 03.05.2023 20:33
VATANDAŞLAR 500 DİLEKÇE VERDİ

www.gunebakiserzurum.com / Rabia ASLAN KARAKAŞ

Türkiye genelinde 11 ilde yaşanan deprem bölgelerine ekip göndererek hasar tespit çalışmaları yapıldığını ifade eden Erzurum Çevre Şehircilik İl Müdürü Faruk Çelik, deprem bölgelerine 400 teknik personelle gittiklerini söyledi.

Çelik,” Yaşanan depremlerden sonra Erzurum’daki yaşayan vatandaşlarımız bize hasar tespit çalışmalarıyla ilgili 500 dilekçe verdi.  Bizim yaptığımız tespit binanın performansı değil gözle görülebilir tespiti yapıyoruz. Taşıyıcı sistemde bir hasar oluşmuş mu veya oluşmamış mı ona bakıyoruz. Bina eski ise bunun için deprem performans analizi işleminin yapılması gerekiyor. Bakanımızın lisans verdiği laboratuvarlarla kuruluşlar var. Bunlara başvurulup deprem analizi yapılıyor ve röntgenleri çekiliyor, güçlendirmeye ihtiyacı var mı güçlendirme ile durumu kurtulur mu, durumu nedir ona göre çıkıyor. Bize gelen başvurular binanın sağlamlığı açısından hasar tespit çalışması yapmıyoruz. Hasar tespit çalışması dediğimiz herhangi bir felaketten sonra hasar ortaya çıkmış kusurlar. Dolayısıyla bize başvurulardan bariz şekilde sistemden bir yapı çıkmadı. Riskli alan dediğimiz bakanlar kurulu kararıyla eskiden çıkarıldı şimdi ise Cumhurbaşkanlığımızın onayı ile çıkan riskli alan ise bölgeyi kapsar. Ya yapı stoku olarak risklidir ya da zemin olarak risklidir. Örneğin bu Dağ Mahallesi olduğu kısım 8 etapta yapılıyor bu riskli alan ilan edilmiştir. Riskli alan ilan edildikten sonra orada ki tüm yapılar kentsel dönüşüme uğruyor. Riskli yapı dediğimiz ise vatandaşın kendi isteğiyle yapısında risk görünüyorsa ya da kendi tespitini yapıp yıkılması isteniliyor. Eski yapılarda özellikle vatandaş başvuru yapıp lisanslı firma aracılığı ile bize uygun görülüyorsa tespitler sonucunda riskli alan ise 60 gün içerisinde boşaltılmasını bildiriyoruz. Bizde vatandaşa kira yardımı ve Kredi yardımında bulunuyoruz. Çalışmalarımız genelde bizim gözlemsek olarak gördüğümüz kusurlu yerler varsa onun üzerinde yoğunlaşıp teknik raporlar tutup değerlendirmeler yapılıyor.   Erzurum Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü olarak Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde hasar tespiti çalışmalarını başlatan ve bu çalışmalarını hâlâ sürdüren yaklaşık 400 teknik personelle koordineli çalışmaları yaptık. Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde hasar tespit çalışmalarını başlattık. Yapım sürecinde koordinatör olarak başladık.  Cumhurbaşkanlığımızın teslim ettiği anahtarın köy konutları vardı. Bunların yapım süreci ile ilgili koordineli olarak çalıştık. Gaziantep ve Maraş illerinde hasar tespit çalışmaları başlattık. Yapım sürecinde koordinatör olarak başladık. Şuan da hasar tespit çalışmalarımız devam ediyor ve Adıyaman ilimizde dört ekibimiz var. En çok Hatay ilimiz hasarlıydı. Zeminin büyük bir etkisi var ama en çok hasar eski binalardandı. 1999 depreminden önce ki binalarda ağır hasarlı ve yıkılan binalardı. Yeni binalarda da hasar vardı. Hasarlı binaların çoğu da zeminden kaynaklıydı ve proje hatalarından da kaynaklı olanlar vardı. Mevcut sistemde ki yapıların çok da dayanıklılığı mümkün değildir. “